Εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση για την ελληνική κρίση πραγματοποιείται στο Βερολίνο, όπου Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται για να θέσουν επί τάπητος τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, για τον οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, αλλά και την πρόταση για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Ενδεικτικές, εξάλλου, είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε: Εκτιμά ότι το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 21% (όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου) ίσως να μην είναι αρκετό.




"Κούρεμα" του χρέους με κανόνες ζητά ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, Μίκαελ Φουκς.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίηση τους προτού στραφούν σε ευρωπαϊκή βοήθεια.

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία φοβούνται ότι η εν λόγω λύση θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης.

Το Παρίσι υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό συντονισμό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, είχε το Σάββατο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

"Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, απαιτείται άμεσα ένα κούρεμα ίσως και πάνω από 50%", αναφέρει ο επικεφαλής της Pimko, Μοχάμεντ ελ Εριάν.

Τι θέλει η τρόικα

Αυστηρότερες διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται προκειμένου να μην αποτύχουν τα μέτρα του σχεδίου για τη "διάσωση" της Ελλάδας, όπως υποστήριξαν σε συνεντεύξεις τους οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς.

Τι υποστηρίζει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να αποκαλύψει τα χαρτιά της όσον αφορά τα σενάρια περί αλλαγής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και κουρέματος του ελληνικού χρέους. "Έχουμε προετοιμαστεί για διάφορες εκδοχές, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει τις επόμενες ημέρες" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Αμερικανικές πιέσεις

Έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν γρήγορα κατά της κρίσης, έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για "πραγματικές συνέπειες" στην οικονομία των ΗΠΑ, αν η κατάσταση στην Ευρωζώνη χειροτερέψει.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ελληνική κρίση: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα"