- Η απομάκρυνση του στρατοπέδου της Κορίνθου σήμερα φαντάζει ως μια εκ των "Τροϊκανικών" πρακτικών.
Α) Αλόγιστη μείωση κόστους χωρίς πλάνο. Β) Αλγεινή αντιμετώπιση των πολιτών που βλέπουν τα έσοδα να μειώνονται και τους φόρους να μεγενθύνονται. Γ) Καμμία μέριμνα για τις υποδομές και πλήρης απαξία της περιφέρειας και της δημόσιας περιουσίας.
-- Η οικονομική ζημιά, κυρίως για τους Κορίνθιους, από την απομάκρυνση του στρατοπέδου της Κορίνθου είναι δυσβάστακη. Υπολογίζεται σε άνω των 15.000 ευρώ ημερησίως ο τζίρος που προερχόταν από τους περίπου 3.000 στρατιώτες.



-- Υπάρχει πλάνο για την αναπλήρωση των εσόδων, ειδικά σε αυτή την εποχή που κλείνουν τα καταστήματα το ένα πίσω από το άλλο; Το να μεταφέρουμε τις δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομία και δεν ξέρω εγώ τι άλλο από την πόλη στο πρώην στρατόπεδο, δεν είναι ούτε σχέδιο, ούτε θα βοηθήσει στην εμπορική ανάπτυξη. Το όποιο πλάνο θα πρέπει να περιλαμβάνει νέες χρήσεις και αναπτυξιακούς σκοπούς. Να δώσω ένα παράδειγμα μέσα από ένα μεγάλο αριθμός εναλλακτικών
χρήσεων, και μια καινοτόμο πρόταση κύριε Υπουργέ (αλλά και κε Περιφερειάρχα και κε Δήμαρχε); Με απόσταση λιγότερη της 1 ώρας από το διεθνές αεροδρόμιο και με σταθμό προαστιακού δίπλα στο στρατόπεδο, η περιοχή είναι ιδανική για την ανάπτυξη γηπέδου Golf. Μια τέτοια επένδυση που μπορεί να ενταχθεί αυτούσια στα αναπτυξιακά και στα περιφερειακά προγράμματα, θα εξασφαλίσει ήπια και σωστή οικιστική ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής, με τεράστια έσοδα για το κράτος από την πώληση "μεζονετών" δίπλα στο γήπεδο golf, κάτι που έχει τεράστια επιτυχία σε Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και Τουρκία.
Επίσης, αναθέρμανση της οικονομίας από την επένδυση και την κατασκευή, με απασχόληση σημαντικού αριθμού ανέργων και κατοίκων της περιοχής, Διεθνή προβολή της περιοχής και της περιφέρειας, και Τουριστική ανάπτυξη της Κορινθίας, ειδικά λόγω της ύπαρξης των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, δημιουργείται ένας πυλώνας παγκόσμιας τουριστικής προσέλκυσης που καμμία άλλη περιοχή δεν μπορεί να συνδυάσει όπως η Διώρυγα, το Casino, το γήπεδοο Golf, οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής (Αρ. Κόρινθος, Διωλκός, Ηραίον, Νεμέα, Φενεός κλπ), ο θρησκευτικός και ο κλιματολογικός χαρακτήρας της περιοχής, και τα άλλων προτερήματα και οι υποδομές της περιοχής.
-- Υπάρχει πλάνο για την υποκατάσταση χρήσης; Εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, η απραγία στην άμεση υποκατάσταση των εγκαταστάσεων, πολύ βοβάμαι ότι σύντομα θα καταστήσει το στρατόπεδο σε ένα λεηλατημένο άντρο έκνομων στοιχείων και σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο.

Κύριε Υπουργέ, αλλά και υπόλοιποι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής. Ο κίνδυνος ελλοχεύει. Πρέπει άμεσα να προκληθεί συνεργασία και επεξεργασία προτάσεων με σκοπό την τάχιστη επιλογή της βέλτιστης λύσης για την υποκατάστασης της απομάκρυνσης του στρατοπέδου. Μια επιλογή που θα σκοπεύει στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση και στην εκμετάλλευση των αναπτυξιακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο βασικός γνώμων των όποιων επιδιώξεων δεν πρέπει ποτέ να είναι η επίλυση ενός προβλήματος δημιουργώντας ένα ή περισσότερα άλλα.

Γιώργος Μπάκος
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Κορίνθου"