Στοιχεία που αξίζει να γνωρίζουμε, ποιοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο
Μάριο Βάρκας Λιόσα, Χέρτα Μίλερ, Ζαν Μαρί Λε Κλεζιό, Ντόρις Λέσινγκ, Ορχάν Παμούκ, Χάρολντ Πίντερ, Ελφρίντε Γέλινεκ είναι οι συγγραφείς στους οποίους απονεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο αναμένεται αύριο το μεσημέρι να απονεμηθεί στον υποψήφιο για το 2011.




Στην ιστορία του θεσμού έχουν συνολικά απονεμηθεί 103 Νόμπελ λογοτεχνίας από το 1901 έως σήμερα. Το βραβείο απονέμεται ανελλιπώς εκτός από επτά χρονιές: 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942, and 1943.

Μεταξύ των διακριθέντων με το βραβείο συγκαταλέγονται και δύο Έλληνες: ο Γιώργος Σεφέρης (1963) και ο Οδυσσέας Ελύτης (1979).

Ο νεαρότερος συγγραφέας που τιμήθηκε με Νόμπελ είναι ο Ρίντιγιαρντ Κίπλινγκ, γνωστός για το «Βιβλίο της Ζούγκλας», που ήταν 42 χρονών όταν έγινε Νομπελίστας το 1907. Η γηραιότερη ήταν η Νόρις Λέσινγκ που τιμήθηκε με το βραβείο το 2007 στα 88 της χρόνια.

Στη ιστορία του θεσμού, δύο φορές οι τιμηθέντες με Νόμπελ Λογοτεχνίας αρνήθηκαν να παραλάβουν το βραβείο τους: Το 1958 ο Μπόρις Παστερνάκ αρχικά αποδέχθηκε το Νόμπελ και στη συνέχεια πιέστηκε από τις αρχές της ΕΣΣΔ να αρνηθεί το βραβείο ενώ το 1964 το Νόμπελ απέρριψε ο Ζαν Πωλ Σάρτρ, πιστός στη «γραμμή» του απέναντι σε επίσημες διακρίσεις.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων αρχίζει τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς ενώ η πρώτη επιλογή των τελικών υποψηφίων γίνεται στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου. Τον επόμενο Σεπτέμβριο συνεδριάζουν τα μέλη της σουηδικής ακαδημίας και η επιλογή γίνεται τον Οτκώβριο. Το βραβείο απονέμεται σε ειδική τελετή το Δεκέμβριο.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανακοινώνεται αύριο το Νόμπελ Λογοτεχνίας"