Εδώ και μια βδομάδα, που η πλατφόρμα Noble Homer Ferrington αγκυροβόλησε στο οικόπεδο "Αφροδίτη" δεν υπήρχε ούτε μια φωτογραφία από το κυπριακό οικόπεδο , εκτός από τις φωτογραφίες των ελικοπτέρων , που μετέφεραν προσωπικό στην πλατφόρμα από το λιμάνι Λεμεσού.

Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα από την πλατφόρμα , καθώς και τα πλάνα που προβλήθηκαν, εμφάνιζαν εργασίες του Homer Ferrington σε άλλες περιοχές, για λογαριασμό άλλων κρατών ή εταιρειών.Αξίζει να σημειωθεί ότι φωτογραφίες της πλατφόρμας διαθέτουν, εκτός από την Noble, οι αρμόδιες Κυπριακές Αρχές, αλλά αρνήθηκαν επίμονα τόσο σε κυπριακές εφημερίδες όσο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο να δώσουν έστω και μία για δημοσίευση.

Η εφημερίδα "Πολίτης" γράφει ότι οι προσπάθειες της να προσεγγίσει την "Αφροδίτη" με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του "ναυτικού αποκλεισμού" της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.

Σήμερα, όμως, η εφημερίδα γράφει ότι είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο. "Το υλικό αναδεικνύει ένα μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο πλεούμενο", σημειώνεται.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο "Όμηρος" έδεσε στην "Αφροδίτη" μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία, με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου.

Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της "Αφροδίτης" το γεωτρύπανο έχει χωθεί περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος. Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα.

Οδεύουμε προς το τέλος

Οι πληροφορίες του "Πολίτη" αναφέρουν, ακόμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ότι ίσως και εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση εργασιών του Noble Homer Ferrington. Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτάσματος, έστω και αν η Noble είναι βέβαιη ότι η "Αφροδίτη" κρύβει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, η οποία έχει επενδυθεί με μπετόν, θα τύχουν επιστημονικών αναλύσεων σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου.

Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου.
http://news247.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πλατφόρμα της Noble"