Νίκη της ΔΗΚΙΟ

Οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέδειξαν νικήτρια την παράταξη της ΔΗΚΙΟ. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Πελοπίδα Καλλίρη ο οποίος ήταν ο προηγούμενος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, προερχόμενος από τη ΔΗΚΙΟ. Η σημασία της νίκης έγκειται στο γεγονός ότι ο Π.Καλλίρης ήταν Πρόεδρος και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΝΔ και μετά με το ΠΑΣΟΚ για πάνω από ένα έτος. Η νίκη της ΔΗΚΙΟ δείχνει ότι ο ίδιος χειρίστηκε επιτυχώς τα θέματα των οικονομολόγων με κάθε κυβέρνηση …

Άθλος η νίκη Καλλίρη

Λένε πολλές φορές ότι στις νίκες όλοι διεκδικούν την πατρότητα της επιτυχίας, ενώ στις ήττες όλοι παίζουν τους αποστασιοποιημένους. Με δεδομένες τις συνθήκες σε κάθε επίπεδο, μια ήττα της ΔΗΚΙΟ θα χρεωνόταν εξ ολοκλήρου στον Καλλίρη. Ειδικά αυτή η νίκη είναι άθλος διότι ύστερα από πολλά χρόνια στο Οικονομικό Επιμελητήριο, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ενωμένες. Ο Καλλίρης κέρδισε μια ενωμένη ΠΑΣΚΟ σε περίοδο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Απέδειξε ότι παραμένει μετρ στο συνδικαλιστικό εκλογικό πεδίο και δεν κουβαλάει αδίκως τη φήμη του «ειδικού» στις εκλογές. Η νίκη αυτή τον βάζει ξανά για τα καλά στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας.

Ο Σαμαράς και η ΔΗΚΙΟ

Από την πλευρά της ΝΔ είχε δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στις εκλογές των οικονομολόγων. Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε είναι οικονομολόγος και δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα από τη ΝΔ στη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Η ιστοσελίδα της ΝΔ είχε πρώτο θέμα τις δηλώσεις Σαμαρά όταν πήγε να ψηφίσει, ενώ είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση από όλες τις οργανώσεις του κόμματος. Η νίκη αυτή της ΔΗΚΙΟ δίνει πόντους στη ΝΔ και όλοι μπορούν να φανταστούν το τί θα άκουγε ο Καλλίρης σε περίπτωση που έχανε.

Χτυπάει η ΝΔ τα συνδικαλιστικά

Ο Σαμαράς έχει ζητήσει από τα στελέχη της ΝΔ συμμετοχή και εκπροσώπηση σε όλους τους φορείς, σε όλα τα σωματεία, σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπου είναι αυτό δυνατό. Το πεδίο του συνδικαλισμού, παρατημένο από τη ΝΔ εδώ και πολλά χρόνια, μπαίνει – ως φαίνεται – στον κομματικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Η νίκη της ΔΗΚΙΟ έδωσε σε πολλούς το μήνυμα ότι αν ασχοληθούν σοβαρά, θα μπορέσουν να έχουν θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και η νίκη του Καλλίρη στους οικονομολόγους αποκτά για τη ΝΔ ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Αναμφισβήτητα όλες οι εκλογικές διαδικασίες είναι δύσκολες. Έτσι και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες απέκτησαν ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία από όσα πολιτικά διλήμματα τέθηκαν παράλληλα. Όσοι βγήκαν νικητές σε αυτές τις εκλογές διαπιστώνουν πλέον ότι το δύσκολο εγχείρημα δεν ήταν το να κερδίσουν, αλλά να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο «Καλλικράτης». Τα πραγματικά δύσκολα τώρα ανοίγονται μπροστά τους και όσο φτάνουμε στο τέλος του έτους τα πράγματα σφίγγουν αφόρητα. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι από 1/1/2011, όλα θα δουλεύουν ρολόι και όλοι θα είναι στις θέσεις τους …

Οι γρίφοι του «Καλλικράτη»

Τα όσα περιγράφει ο νόμος του «Καλλικράτη» μόνο ζαλάδα μπορούν να δημιουργήσουν αν αναλογιστεί κανείς ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι μόλις μερικών ημερών. Από μέρα σε μέρα αναμένονται οι ρυθμιστικές αποφάσεις και οι ψηφίσεις θα είναι απανωτές στη Βουλή. Οι κανονισμοί θα είναι εφαρμοστέοι επί τη εμφανίσει και οι νικητές των εκλογών του Νοεμβρίου θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, αντοχής, ταχύτητας και υπομονής ταυτόχρονα ! Για να γίνει το θέμα κατανοητό, αυτή τη στιγμή όλες οι διατάξεις του «Καλλικράτη» είναι πραγματικοί γρίφοι !

Κάποιοι μίλαγαν για τσαμπουκάδες

Ήδη ο Πνευματικός με δηλώσεις του στον τύπο υπογράμμισε τις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος του «Καλλικράτη» και τόνισε ότι είναι πάρα πολλά όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Στη Νομαρχία Κορινθίας έγινε μέσα στην εβδομάδα η παράδοση – παραλαβή και τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη ρήξεων και ανατροπών. Κάποιοι είχαν βιαστεί και μιλούσαν για τσαμπουκάδες και νταβατζηλίκια προς το προσωπικό των υπηρεσιών. Αργότερα κατάλαβαν ότι με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, οι υπάλληλοι θα είναι το κλειδί της επιτυχίας ή της αποτυχίας.

Στόχος οι υπηρεσίες

Είναι λογικό ότι για να μπορέσει να γίνει απρόσκοπτα μια μεταρρύθμιση θα πρέπει οι υπηρεσίες να μην παρουσιάσουν κανένα φαινόμενο υπολειτουργίας ή αδράνειας. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για τον «Καλλικράτη», γιατί θα δημιουργούσε αντιδράσεις από τον κόσμο προτού καν κάνει τα πρώτα του βήματα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και πρακτικές, όμως πίσω και από τα δύο αυτά στοιχεία υπάρχουν πρόσωπα, άνθρωποι, δεν είναι αφηρημένες έννοιες ποιητικής συλλογής. Η καλύτερη νοοτροπία εμπνέεται και κερδίζει ανθρώπους που δουλεύουν για αυτή. Δεν επιβάλλεται και δεν βασίζεται μόνο σε δηλώσεις.

Συμβουλή προς λουόμενους

Για το τέλος, μια συμβουλή προς τους λουόμενους της νίκης στις εκλογές του Νοεμβρίου. Όλοι είδαν όσα συνέβησαν στην Αθήνα την Πέμπτη. Ο κόσμος βρίσκεται σχεδόν ακριβώς στο σημείο βρασμού. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια θα κληθούν να παίξουν το ρόλο της αποσυμπίεσης για τον κόσμο. Το ίδιο και οι κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες. Αν συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο και να τον καθιστούν σε κάθε είδους συναλλαγή, κλητήρα τους, θα δούμε ακόμα πολλά περιστατικά σαν τον συνταξιούχο που έδεσε την υπάλληλο με το καλώδιο του τηλεφώνου και την περιέλουσε με βενζίνα. Είναι δύσκολο να κάνεις ρήξεις και να κρατάς και ισορροπίες τρόμου παράλληλα, όμως λένε ότι η πολιτική είναι η τέχνη των τεχνών ! Και εδώ υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση ! Ο χρόνος σας ξεκινά από τώρα !



Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου
Στήλη Ευχήνορας
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τα μικρά σχόλια του Ευχήνορα - Από τη "ΣΦΗΚΑ" της Κυριακής 19/12"