Με την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου, ύψους 2 δισ. ευρώ, προσπαθεί η κυβέρνηση να στηρίξει την αγορά και τις επιχειρήσεις (κυρίως τις μικρομεσαίες) που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου είχε εξαγγείλει το πρόγραμμα αυτό από τις αρχές του καλοκαιριού. Μετά τις απαραίτητες διεργασίες που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, χθες ανακοινώθηκε επισήμως η σχετική απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι εγγυήσεις αυτές.


Το ποσοστό, το οποίο το Δημόσιο θα εγγυάται προς τις τράπεζες που θα δανείζουν τις επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 70% του συνολικού δανείου και η διάρκεια της εγγύησης θα φτάνει στα 4 χρόνια, με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Οι εγγυήσεις θα παρέχονται για τα δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31.12.2010 και θα αφορούν τη χορήγηση:

1. Κεφαλαίου κίνησης με οποιαδήποτε μορφή πίστωσης (δάνειο, αλληλόχρεος λογαριασμός, κ.λπ.).

2. Δανείου για επενδύσεις και

3. Κεφαλαίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου κατά τις 14/7/09.

Αρχικά το ποσοστό της εγγύησης είχε σχεδιαστεί να φτάνει ακόμα και στο 90% του δανείου. Ομως, το οικονομικό επιτελείο έκρινε ότι θα πρέπει και οι τράπεζες να αναλαμβάνουν σημαντικό μέρος του κινδύνου, έτσι ώστε τα δάνεια να εγκρίνονται για τις επιχειρήσεις που πραγματικά πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που ορίζονται από την απόφαση.

Παράλληλα, στην απόφαση αναφέρεται ότι το επιτόκιο των δανείων θα είναι αυτό που ισχύει στην αγορά την περίοδο που συνάπτεται το δάνειο. Δηλαδή, δεν προβλέπεται κάποια επιδότηση επιτοκίου, αν και σε περιπτώσεις που τα δάνεια λαμβάνονται για την εξόφληση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τότε θα υπάρχει κάποια έκπτωση στην προμήθεια.

Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ετήσιο μισθολογικό κόστος της επιχείρησης για το 2008. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί, οι ασφαλιστικές εισφορές και άλλες κοινωνικές παροχές που εξομοιώνονται με μισθό. Βάσει της απόφασης του υπουργού Οικονομίας, ως μισθωτοί θεωρούνται και οι εποχικοί υπάλληλοι, καθώς και οι εργαζόμενοι τους οποίους η μητρική επιχείρηση έχει «διαθέσει» σε θυγατρικές της εταιρείες.

Για τις περιπτώσεις που οι δανειολήπτριες επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2008, το μέγιστο ύψος του δανείου δεν υπερβαίνει το μισθολογικό κόστος που εκτιμάται για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να μειώσουν τις θέσεις εργασίας τους για 2 χρόνια, ενώ σημειώνεται στη σχετική απόφαση ότι οι αιτήσεις στις τράπεζες θα πρέπει να γίνουν έως τις 31/10/20010, καθώς και ότι σε περίπτωση που δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις του δανείου, η εγγύηση θα καταπίπτει.

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα στον δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, που λειτουργούν σήμερα.

Στην απόφαση του κ. Παπαθανασίου διευκρινίζεται ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές κατά την 1.7.2008, αλλά και αυτές που κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια λόγω της κρίσης. Πάντως, προτεραιότητα θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση, με το σκεπτικό ότι γι' αυτές η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό είναι δυσκολότερη απ' ό,τι για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που το 60% του εγγυημένου δανείου χρησιμοποιείται για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χορηγείται έκπτωση μέχρι 25% επί της ετήσιας προμήθειας που καταβάλλεται για τις νέες εγγυήσεις, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις η έκπτωση θα ανέρχεται μέχρι το 15% της ετήσιας προμήθειας που καταβάλλεται για τις νέες εγγυήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκπτώσεις θα ισχύουν για δύο χρόνια.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγυήσεις 2 δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου"