Ακαρπη η συνάντηση για την... ακαρπία

10.8.09 Αναρτήθηκε από diogenis

Ακαρπη συνάντηση για την... ακαρπία στα μήλα είχε χθες στην Καστοριά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρός, με εκατοντάδες μηλοπαραγωγούς που «πολιόρκησαν» με τα τρακτέρ τους την πόλη.
Ο κ. Κατσαρός είπε στους αγρότες ότι γνωρίζει και κατανοεί το πρόβλημα που απειλεί με οικονομική κατάρρευση εκατοντάδες οικογένειες στον νομό, αλλά σήκωσε τα χέρια ψηλά, πετώντας το «μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό γιατί από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση για την ακαρπία και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους παραγωγούς να αρχίσουν από σήμερα να υποβάλλουν άτυπες δηλώσεις ζημιάς και ο οργανισμός θα προχωρήσει στις εκτιμήσεις, αφού πρώτα υπάρξει υπουργική απόφαση για αποζημίωση, όπως έγινε πέρυσι για τα μήλα της Αγιάς Λάρισας, που είχαν προσβληθεί επίσης από ακαρπία.

Στον Νομό Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου 12.000 στρέμματα με μήλα και η συνήθης ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 25.000 τόνους.

Απ αυτούς είναι ζήτημα αν θα σωθεί φέτος το 20%, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αγροτών του νομού, καθώς λόγω των συνεχών και ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων στην περίοδο της ανθοφορίας παρουσιάστηκε έντονο πρόβλημα στην καρπόδεση του προϊόντος. Επιπρόσθετα, η μηλοκαλλιέργεια προσβλήθηκε και από τη μυκητολογική ασθένεια φουζικλάδι.

«Αν δεν ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, η περιοχή θα στενάξει. Θα πέσουν φέσια στην αγορά, θα σκάσουν επιταγές, αγρότες θα βρεθούν στα όρια της χρεοκοπίας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καστοριάς, Κ. Αποστολίδης. Οι μηλοπαραγωγοί, που την περασμένη εβδομάδα απέκλεισαν συμβολικά κόμβο της Εγνατίας Οδού, προγραμματίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Στο πόδι είναι την ίδια ώρα και οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς Λάρισας, που αντιπροσωπεύει το 1/4 της πανελλαδικής παραγωγής μήλων.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ακαρπη η συνάντηση για την... ακαρπία"