Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση από τα φαρμακεία των αντι-ιικών σκευασμάτων, μετά την άρση της απαγόρευσης πώλησής τους.
Ωστόσο, το κοινό θα μπορεί να τα προμηθευτεί μόνο με υπογεγραμμένη από γιατρό «αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για θεραπεία λοιμώξεως», ενώ προκειμένου να αποφευχθεί το παρεμπόριο, οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να φυλάσσουν για δύο χρόνια τόσο την ειδική γνωμάτευση όσο και τη συνταγή, ώστε να μπορούν να αιτιολογήσουν τις ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων που χορήγησαν σε ασθενείς.

Και οι γιατροί, από την πλευρά τους, καλούνται να αιτιολογήσουν τους λόγους για τους οποίους κρίνουν απαραίτητη τη χορήγηση αντι-ιικής αγωγής.

Καλά τα νέα για τους ασθενείς

Την ίδια ώρα, καλά είναι τα νέα για τους τέσσερις ασθενείς που παρουσίασαν σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό εξαιτίας της νέας γρίπης και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Κρήτης.

Ειδικότερα, ο 33χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και νοσηλεύεται πλέον στην Πνευμονολογική Κλινική.

Σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει και ο 42χρονος που νοσηλεύεται στην Κρήτη, ενώ αποσωληνώθηκαν η 16χρονη Βρετανή που συνεχίζει ωστόσο να παρακολουθείται απο τους γιατρούς στο Παίδων Πεντέλης και ο 30χρονος που εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης με πνευμονία.

Στους 1.688, παγκοσμίως, οι θάνατοι

Ξεπέρασαν τις 200.000 τα κρούσματα της νέας γρίπης παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.688. Πρώτος θάνατος από τη νέα γρίπη καταγράφηκε στην Ιρλανδία, τον Μαυρίκιο, τη Δυτική Όχθη και το Ιράκ, όπου 51 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν διαγνωστεί με τη γρίπη.
Το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν συνολικά 2.000 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Newsroom ΔΟΛ

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Στα ράφια των φαρμακείων τα αντι-ιικά σκευασμάτα"