Σε Εθνικό Φορέα Εξετάσεων ανατίθεται η διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ανώτατα ιδρύματα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής». Κεντρικό σημείο του νέου συστήματος θα είναι η δυνατότητα που θα δίδεται στους υποψηφίους για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ να εξετάζονται όσες φορές το επιθυμούν για να πετύχουν στη σχολή της προτίμησής τους.
Η τελική έκθεση παραδίδεται στον υπουργό Παιδείας τις επόμενες ημέρες και θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Η τελική έκθεση παραδίδεται στον υπουργό Παιδείας τις επόμενες ημέρες και θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Οι εξετάσεις θα είναι όντως «non stop», αλλά θα υπάρχει και αυστηρό «πόιντ σύστεμ». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μεν οι ευκαιρίες να είναι απεριόριστες, αλλά οι επιλογές του ενός δεν θα κόβουν θέσεις από άλλους. Οσο πιο πολύ εξετάζεται ο ενδιαφερόμενος τόσο και θα δυσχεραίνει τη θέση του, χάνοντας μόρια.
Η τελική επεξεργασία της σχετικής Εκθεσης του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) που θα παραδοθεί στον υπ. Παιδείας κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο θα αρχίσει μετά τις 2 Σεπτεμβρίου και θα δημοσιοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση θέλει να δώσει όσο γίνεται περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης στους τελειοφοίτους. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το ΣΠΔΕ, στο οποίο, σημειωτέον, συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δύο μεγάλων κομμάτων. Η επιλογή αυτού του συστήματος, λοιπόν, συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες νομοθέτησης, καθώς αποτελεί και ένα πολύ καλό «εκλογικό χαρτί» για την κυβέρνηση, αφού δίνει απεριόριστες ευκαιρίες για μια θέση στον ήλιο των ανώτατων ιδρυμάτων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καταργούνται οι πανελλαδικές, τo λύκειο απεγκλωβίζεται πλήρως από την εξεταστική διαδικασία και όλα περνούν στα... χέρια του Μόνιμου Εξεταστικού Κέντρου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Σημαντικότατη καινοτομία συνιστά το γεγονός ότι ολόκληρος ο εξεταστικός μηχανισμός φεύγει από το ΥΠΕΠΘ και περνάει σε ανεξάρτητο όργανο.
Κοινός τόπος με το ήδη υπάρχον σύστημα είναι οι εξετάσεις εισαγωγής, που, ως φαίνεται, δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.
Μόνο που οι «νέες» εξετάσεις το πιθανότερο είναι να μην είναι πανελλαδικές, ενώ θα εξεταστεί εάν και σε ποια έκταση θα ληφθεί υπόψη για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα η βαθμολογία του λυκείου.
0 Response to "Η τελική πρόταση για ΑΕΙ - ΤΕΙ"