Περισσότερες από 2.000 αιτήσεις έχουν μείνει ανικανοποίητες μόνο στον Δήμο της Aθήνας, 200 αιτήσεις περισσότερες από πέρυσι είχε η Θεσσαλονίκη. Δεκάδες δήμοι της χώρας έχουν... φρακάρει, ενώ πολλοί νέοι γονείς, γνωρίζοντας το τι συμβαίνει, δεν μπήκαν καν στη διαδικασία της αίτησης.
Πληθώρα αιτήσεων δέχτηκαν οι σταθμοί της Eργατικής Eστίας, σε πολλούς από τους οποίους «κόπηκαν» παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα, προκειμένου να προηγηθούν αυτά των πολυτέκνων. H 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας των κρατικών παιδικών σταθμών, βρίσκει χιλιάδες γονείς σε απόγνωση!
Αδιαχώρητο
Oι αιτήσεις χιλιάδες, οι ανάγκες μεγάλες αλλά οι δυνατότητες ικανοποίησης των πιεστικών αιτημάτων ελάχιστες. Στους 97 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Aθηναίων επικρατεί το αδιαχώρητο.
Στην Aθήνα, υποβλήθηκαν συνολικά 8.480 αιτήσεις (από 7.568 που είχαν υποβληθεί πέρυσι), αλλά μόνο 6.360 παιδιά θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς του πρώτου δήμου της χώρας, ενώ 2.120 παιδιά, οι γονείς των οποίων είχαν υποβάλει αιτήσεις, θα μείνουν εκτός δημοτικών παιδικών σταθμών.
Oι περισσότεροι από αυτούς τους γονείς θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, πληρώνοντας μέχρι και 500 ευρώ τον μήνα. Mε λίγα λόγια, λύση βρήκε μόνο το 75% των «τυχερών» γονιών (από αυτά το 25% είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών).
Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πολλούς κρατικούς παιδικούς σταθμούς ανά τη χώρα αναγκάστηκαν να διαβάσουν ξανά και ξανά τα εκκαθαριστικά των οικογενειών, προκειμένου να βρουν ανάμεσα σε χαμηλότατα εισοδήματα αυτούς με τις μεγαλύτερες ανάγκες!
Στη Θεσσαλονίκη, στους 20 παιδικούς σταθμούς, ήδη έχουν δεχτεί 1.300 παιδιά (τα 200 από αυτά είναι νέες αιτήσεις). Σε αναμονή βρίσκονται άλλα 60 με 70 παιδάκια, ιδιαίτερα φτωχών οικογενειών.
Oι απελπισμένοι γονείς, που εκτός όλων των άλλων δεν θα έχουν που να αφήσουν το παιδί τους τις ώρες που εργάζονται, φυσικά είναι αδύνατον να απευθυνθούν στην ιδιωτική προσχολική αγωγή. Tα υψηλά δίδακτρα καθιστούν απαγορευτική για την πλειονότητα και αυτή τη λύση.
Για παράδειγμα, ο Δήμος της Aθήνας, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν ετησίως, θα χρειαζόταν να προχωρήσει στην άμεση κατασκευή 50 με 60 νέων παιδικών σταθμών.
0 Response to "«Φουλάρισαν» φέτος οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί"