Τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δόμηση και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον παράκτιο χώρο και στα νησιά της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργος Σουφλιάς, κατά την παρουσίαση του νέου χωροταξικού σχεδίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, διατηρείται η απαγορευτική απόσταση των 50 μέτρων από την ακτογραμμή για οποιοδήποτε είδος δόμησης, ενώ πλέον ο παράκτιος χώρος διακρίνεται σε τρεις ζώνες. Στην Κρίσιμη Ζώνη, τη Δυναμική Ζώνη και την Υπόλοιπη Παράκτια. Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο ορίζει τις προϋποθέσεις δόμησης ανά ζώνη, ενώ παράλληλα προβλέπει τις περιοχές όπου επιτρέπονται τουριστικές χρήσεις, υδατοκαλλιέργειες, ήπιες κατασκευές κοινωφελούς χαρακτήρα. Παράλληλα, τίθενται κατευθύνσεις για τις αγροτικές δραστηριότητες, τη βιομηχανία και την ενέργεια, την αλιεία, τον τουρισμό και τις δραστηριότητες αναψυχής, τα έργα υποδομής και τη ναυτιλία.
Νέοι όροι δόμησης στις ακτές
Στόχος του Σχεδίου, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα 11 δράσεων, ούτως ώστε εντός των επόμενων 15 ετών να έχουν σημειωθεί μετρήσιμα αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς: στην προστασία του περιβάλλοντος, στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών και στην ανάδειξη της νησιωτικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Με το συγκεκριμένο Πλαίσιο βάζουμε επιτέλους μία τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε σχετικά ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.Το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωσή του.
0 Response to "Νέοι όροι δόμησης στις ακτές"