Και είπεν ο παπούλης μας Πλούταρχος

12.8.09 Αναρτήθηκε από diogenis
Τους δε πολλούς ου μόνον τα των φίλων και οικείων αλλά και τα των εχθρών ανιά και παροξύνει κακά…το μεν ουν απευθύνειν ταύτα μη νόμιζε σον έργον είναι μηδ’άλλως ράδιον•αν δ’ως τοιούτοις αυτοίς πεφυκόσι χρώμενος,ώσπερ ιατρός οδοντάγραις και αγκτήρσιν,ήπιος φαίνη και μέτριος εκ των ενδεχομένων,ευφρανεί τη ση διαθέσει μάλλον ή λυπήσει ταις ετέρων αηδίαις και μοχθηρίαις,ώσπερ κύνας αν υλακτώσι…».

(Οι περισσότεροι άνθρωποι,πάντως,ενοχλούνται κι εκνευρίζονται με τα ελαττώματα όχι μόνο των φίλων και συγγενών τους,αλλά και των εχθρών τους…μη θεωρείς,επομένως,δική σου δουλειά να διορθώσεις τούτα-πράγμα,άλλωστε,όχι εύκολο.Αν,όμως,τα μεταχειριστείς σύμφωνα με τη φύση τους,όπως ο γιατρός χρησιμοποιεί οδοντάγρες και λαβίδες,αν δείχνεις όσο μεγαλύτερη ηπιότητα και αυτοσυγκράτηση μπορείς,θα έχεις μεγαλύτερη ευχαρίστηση για την δική σου ψυχική κατάσταση,απ’ό,τι στενοχώρια για τον απεχθή χαρακτήρα και την κακοήθεια εκείνων των άλλων και θα σκέφτεσαι ότι δεν κάνουν παρά αυτό που ταιριάζει στη φύση τους,όπως τα σκυλιά που γαβγίζουν).




You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "Και είπεν ο παπούλης μας Πλούταρχος"

  1. Ανώνυμος Said,

    Δεν είδα Γιάννη μου να κάνεις κάποιο σχόλιο για τον κ. Κοτσώνη που δέχτηκε τη θέση που του πρότεινε η Ντόρα στο ΥΠΕΞ.... Αυτό πως λέγεται ακριβώς; Πολιτική ανηθικότητα ή πολιτική πούλημα και αλητεία; Για σχολίασέ το να σε δω...

    Posted on 12 Αυγούστου 2009 στις 8:35 μ.μ.