ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα μας, με διεθνή παρουσία και αναγνώριση. Το Πανεπιστήμιό μας να γίνει τόπος έλξης για εκπαίδευση και έρευνα, σημείο αναφοράς και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και κοιτίδα προώθησης νέων ιδεών.

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

ποιότητα- οργάνωση- διαφάνεια-συνεργασία

Μέσα από την ενίσχυση της ακαδημαϊκής άμιλλας και της αξιοκρατίας, με δημοκρατικότητα στις λειτουργίες και διαφάνεια στις αποφάσεις, με σεβασμό στις αρχές της χρηστής διοίκησης, με την αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας, με προώθηση του διαλόγου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, ξεκινάμε την αυτοδύναμη πορεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στόχοι μας είναι η παροχή στους φοιτητές επιστημονικών εφοδίων υψηλής ποιότητας, η δημιουργία και η διάδοση νέας γνώσης, η αρωγή στην ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας και η ενεργός συμμετοχή στον πολιτισμό και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της σημερινής κοινωνίας.

Οι υπογράφοντες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με εμπειρία στη διοίκηση, με αναγνωρισμένο επιστημονικό και κοινωνικό έργο, εμφορούμενοι από ασίγαστη διάθεση για προσφορά υπηρεσιών στο Ίδρυμά μας, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα πρώτα κρίσιμα μετά την αυτονόμησή του βήματα.

Μοναδικό μας όραμα, χωρίς υστερόβουλες προσωπικές φιλοδοξίες ή άλλους περισπασμούς, είναι η ανάδειξη του Πανεπιστημίου μας στην πρωτοπορεία των ελληνικών πανεπιστημίων. Για να γίνει το όραμα αυτό πραγματικότητα, θα εργασθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αγαστή συνεργασία με όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας. Με όλους σας.

Γιατί για εμάς μόνη προτεραιότητα

είναι το Πανεπιστήμιο

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δημιουργικότητα με διαφάνεια και δημοκρατικότητα

Η αυτοτέλεια και η αυτοδιοίκηση ενός πανεπιστημίου πρέπει να εδράζεται στη χρηστή διοίκηση, στον σεβασμό των νόμων και των αποφάσεων των θεσμοθετημένων οργάνων, στην πλήρη ενεργοποίηση όλων των παραγόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας και στην τήρηση των κανόνων της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Οι δράσεις μας θα στηρίζονται στον διάλογο, στη συνεργασία και στη διαφάνεια. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης θα γίνει, χωρίς διακρίσεις, αξιοποίηση όλου ανεξαιρέτως του ανθρώπινου δυναμικού με ανάθεση και πιστή τήρηση οριοθετημένου πλαισίου αρμοδιοτήτων στις επιμέρους διοικητικές μονάδες και ανάληψη της αντίστοιχης ατομικής ευθύνης όλων για την επιτυχή διεκπεραίωση της κάθε υπόθεσης.

Στην κοινή προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς

Πιστεύουμε στην ομαδική εργασία και στην αξιοποίηση όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με ενεργό συμμετοχή τους σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας.

Η διοίκηση του εξακτινωμένου Πανεπιστημίου μας θα διευκολυνθεί ουσιαστικά με τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ Σχολών/Τμημάτων και κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών μέσω προηγμένων δικτύων, επικοινωνιών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, στοχεύουμε σε:

Συνεχή επικοινωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.

Πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία και στις αποφάσεις όλων των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου με ταχεία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου όλων των σχετικών πράξεων και αποφάσεων, εκτός από αυτές που αφορούν προσωπικά δεδομένα.

Ταχεία προώθηση εκλογών, εξελίξεων και άλλων υπηρεσιακών μεταβολών όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Επιλογή Προέδρων Π.Γ.Σ. στα μη αυτοδύναμα Τμήματα από τα ίδια τα μέλη ΔΕΠ βαθμίδων Καθηγητή ή Αναπληρωτή.

Ολοκλήρωση της εκπόνησης του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας.

Εκπόνηση εξ αρχής, με τη συνεργασία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, και προώθηση ενός σύγχρονου και λειτουργικού Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών.

Νομοθετική ρύθμιση για τον ορισμό Νομικού Συμβούλου του Πανεπιστημίου από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συμπλήρωση της στελέχωσης και θεσμοθέτηση ανεξάρτητης Τεχνικής Υπηρεσίας για την ακώλυτη υποστήριξη και παρακολούθηση των έργων κτηριακών και εργαστηριακών υποδομών.

Αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των διοικητικών μονάδων, καθώς και για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών.

Αναβάθμιση του ΚΕΣΑΠΤ από πλευράς εξοπλισμού και στελέχωσης ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις ενός εξακτινωμένου Πανεπιστημίου.

Δημιουργία ηλεκτρονικής γραμματείας για όλα τα Τμήματα.

Αποφυγή της απομάκρυνσης των συμβασιούχων. Οι συμβασιούχοι καλύπτουν αναμφίβολα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έχουν στηρίξει το Πανεπιστήμιο και η παρουσία τους είναι απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του. Θα επιδιώξουμε την προκήρυξη των 73 θέσεων οκτάμηνων συμβάσεων που έχουν παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο από τις 29/6/2009. Ως προσωρινή λύση προτείνουμε την άμεση απασχόλησή τους σε τρέχοντα προγράμματα του Πανεπιστημίου. Κύριος στόχος μας παραμένει η οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Προώθηση της πλήρωσης των κενών θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που προβλέπονται από τον ιδρυτικό νόμο του Πανεπιστημίου.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Ο φοιτητής συμμέτοχος και συνεργάτης

Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου είναι η παροχή σύγχρονης και άρτιας εκπαίδευσης στους φοιτητές για βαθειά και ουσιαστική γνώση του αντικειμένου σπουδών και εξασφάλιση ανάλογης προς το πτυχίο τους επαγγελματικής αποκατάστασης. Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει μαζική συμμετοχή των φοιτητών σε συλλογικά όργανα και επιτροπές.

Να ακούγεται η φωνή των φοιτητών και να μην λαμβάνονται αποφάσεις που τους αφορούν χωρίς την παρουσία τους

Ειδικότερα, στοχεύουμε σε :

Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων όλων των Τμημάτων.

Υλοποίηση στο ακέραιο του προγράμματος ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε όλες τις έδρες των Σχολών για την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης. Εν τω μεταξύ, θα καταβληθεί προσπάθεια μίσθωσης ξενοδοχείων ή ξενώνων που πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των φοιτητών.

Πρόβλεψη μεταφορικών μέσων για μετακινήσεις από και προς το Πανεπιστήμιο.

Βελτίωση των συνθηκών σίτισης μέσω συμβάσεων με φορείς που εγγυώνται την παροχή υπηρεσιών ποιότητας. Θα θεσμοθετηθούν επιτροπές σίτισης ανά νομό, οι οποίες θα παρακολουθούν με σχολαστικότητα και θα αξιολογούν περιοδικά την παροχή των υπηρεσιών σίτισης στους φοιτητές. Θα μελετηθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας αυτοδύναμου φοιτητικού εστιατορίου ανά έδρα νομού.

Βελτίωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών, με πρόβλεψη θέσης γιατρού στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών.

Έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων.

Μελέτη για την καθιέρωση του συστήματος της έκδοσης «έξυπνης κάρτας» ανά φοιτητή για ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους σε όλες τις συναλλαγές τους με το Πανεπιστήμιο (εγγραφές, δηλώσεις μαθημάτων, επιλογή συγγραμμάτων, ανάγνωση αποτελεσμάτων, βιβλιοθήκη, κ.ά.).

Θεσμοθέτηση υποτροφιών και βραβείων για τους φοιτητές που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους.

Απασχόληση με αντιμισθία του φοιτητικού δυναμικού, με προτεραιότητα σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, για την κάλυψη βοηθητικών και εποχικών αναγκών του Πανεπιστημίου (σε Εργαστήρια, βιβλιοθήκες, κ.τ.λ.).

Ανάπτυξη και εξακτίνωση του Γραφείου Διασύνδεσης στις έδρες των Σχολών για αποτελεσματικότερη επαφή με τους φοιτητές και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευκαιριών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς και πληροφοριών για υποτροφίες ή για εποχική απασχόληση.

Πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων κινητικότητας των φοιτητών προς πανεπιστήμια του εξωτερικού με το σύστημα ERASMUS ή με ανταλλαγές στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών του Πανεπιστημίου.

Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης μέσω του νέου επιχειρησιακού προγράμματος Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης.

Συμβουλευτική στήριξη των φοιτητών.

Στήριξη των φοιτητικών δράσεων για την επιστήμη και τον πολιτισμό (ομάδες θεάτρου, μουσικής, χορού, αθλητισμού κ.ά.).

Δημιουργία ηλεκτρονικής δικτυακής πύλης φοιτητών για ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση του διαλόγου.

Δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας για το Πανεπιστήμιο .

Δημιουργία φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ανάπτυξη με σχέδιο και προοπτικές

Η αναπτυξιακή στρατηγική του Πανεπιστημίου θα εφαρμοσθεί στο ακέραιο, ώστε να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

Ειδικότερα, στοχεύουμε σε:

Πλήρη εφαρμογή του κτηριολογικού και εξοπλιστικού προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί η στέγαση και ο εξοπλισμός όλων των Σχολών και των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου σε εγκαταστάσεις σύγχρονες και λειτουργικές.

Ολοκλήρωση των Σχολών με λειτουργία των νέων Τμημάτων που προβλέπονται από τον ιδρυτικό νόμο ή σε γνωστικά αντικείμενα που θα προτείνει το Ίδρυμα.

Πλήρη αξιοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών κ.ά.) καθώς και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ενίσχυση και προώθηση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο με δυνατότητα εξακτίνωσής του στις 5 έδρες των Σχολών.

Μετά από προτάσεις των αρμοδίων οργάνων, ίδρυση Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (ΕΠΙ) σε καθορισμένες περιοχές της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δημιουργία προϋποθέσεων για σταθερή και αξιόπιστη συνεργασία με τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Νομαρχίες, Δήμους, Επιμελητήρια, κ.ά.).

Ανάληψη πρωτοβουλίας για ίδρυση συλλόγων «Φίλων του Πανεπιστημίου» ανά έδρα νομού και προσέλκυση χορηγιών για υποτροφίες, διοργάνωση συνεδρίων ή άλλες δράσεις.

Ανάληψη πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση και στήριξη Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου.

Επέκταση του θεσμού των «Θερινών Σχολείων Ομογενών», σε συνεργασία με Ομογενειακές οργανώσεις, κατά το πρότυπο της Καλαμάτας.

Προώθηση διεθνών συνεργασιών μέσω κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, πρωτοκόλλων συνεργασίας, ανταλλαγών φοιτητών και προσωπικού και άλλων συναφών δράσεων. Οι διεθνείς σχέσεις θα αποτελέσουν ξεχωριστή αρμοδιότητα ενός από τους Αντιπρυτάνεις.

ΕΡΕΥΝΑ

Έμφαση στην ατμομηχανή της ανάπτυξης

του Πανεπιστημίου

Η ανάπτυξη νέας γνώσης μέσω της επιστημονικής έρευνας αποτελεί βασικό στόχο ενός νέου και δυναμικά αναπτυσσόμενου Πανεπιστημίου, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι δράσεις μας για την προώθηση της έρευνας θα βασισθούν στους άξονες:

Επαρκής διαχειριστική στήριξη

Πληροφόρηση & βελτίωση ερευνητικών υποδομών

Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων

Ειδικότερα, στοχεύουμε σε:

Αναδιάρθρωση της δομής της Γραμματείας του ΕΛΚΕ, ώστε να μετεξελιχθεί από μια απλή διαχειριστική μονάδα σε εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής ερευνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει ειδική Μονάδα Ενημέρωσης Προγραμμάτων με στόχο:

τη συνεχή ενημέρωση του προσωπικού για τις δυνατότητες υποβολής ερευνητικών προτάσεων,

την καθοδήγησή του στη σύνταξη ερευνητικών προτάσεων,

τη διατήρηση επαφών με την Ε.Ε., τη Γ.Γ.Ε.Τ. και άλλους ερευνητικούς φορείς του δημόσιου τομέα.

την πλήρη αξιοποίηση όλων των επιχειρησιακών ερευνητικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Προβλέπεται να λειτουργήσει επίσης Μονάδα Προβολής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και του Ερευνητικού Έργου, η οποία θα συμβάλλει στην καταγραφή και προώθηση της όλης ερευνητικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου, καθώς και στην αξιοποίηση των ερευνητικών ευρημάτων και των ευρεσιτεχνιών.

Σύνταξη Οδηγού Χρηματοδότησης για τη διευκόλυνση της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων.

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου όλων των ερευνητικών προγραμμάτων.

Θεσμοθέτηση Εργαστηρίων και βελτίωση του εξοπλισμού τους μέσω αξιοποίησης των κονδυλίων της Περιφέρειας.

Θεσμοθέτηση αυτοχρηματοδοτούμενων εσωτερικών ερευνητικών προγραμμάτων για τα μέλη του Πανεπιστημίου από τα αποθεματικά του ΕΛΚΕ, ώστε να καλύπτονται έξοδα ερευνητικού ενδιαφέροντος (π.χ. συνέδρια, δαπάνες δημοσίευσης επιστημονικών εργασιών σε περιοδικά κ.ά.)

Κονδύλια για σεμινάρια ανά Τμήμα.

Ενίσχυση της κινητικότητας των μελών ΔΕΠ για ερευνητικούς σκοπούς.

Ενίσχυση της Βιβλιοθήκης με επέκταση των Ηλεκτρονικών Βάσεων Βιβλιογραφικών και Στατιστικών Δεδομένων και των συνδρομών σε ηλεκτρονικά περιοδικά μέσω της Κοινοπραξίας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-LINK), ώστε να καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων.

Προβολή της ερευνητικής δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία: η έρευνα γίνεται για τον άνθρωπο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για την ουσιαστική αναβάθμιση των τοπικών κοινωνιών

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες και η προώθηση σωστών πολιτικών αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πανεπιστημιακού χώρου. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην τοπική πολιτιστική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντικός λόγω της εξακτίνωσής του σε 5 νομούς.

Ειδικότερα στοχεύουμε σε:

Στήριξη πανεπιστημιακών πολιτιστικών πρωτοβουλιών (θεατρικών, χορευτικών,μουσικών, αθλητικών, κινηματογραφικών, φωτογραφικών κ.ά. ομάδων) αξιοποιώντας την υποδομή και την τεχνογνωσία των ειδικών Τμημάτων που διαθέτει το Πανεπιστήμιό μας (Θεατρικών Σπουδών, Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών κ.ά.).

Ενίσχυση της συμμετοχής φοιτητικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών (θεατρικών, χορευτικών κ.ά.) σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ για νέους δημιουργούς.

Λειτουργία θερινών εργαστηρίων θεάτρου και χορού.

Ενίσχυση της οργάνωσης ετησίων εκθέσεων με έργα φοιτητών (σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, φωτογραφίας κ.ά.).

Συνεργασία με τοπικούς φορείς για οργάνωση και στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Καθιέρωση τακτικών επαφών με τις τοπικές κοινωνίες με διαλέξεις σε θέματα τοπικού ή γενικότερου ενδιαφέροντος («λαϊκά πανεπιστήμια»).

Δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης χαρτιού, ηλεκτρονικών συσκευών κτλ. και συμμετοχή του ιδρύματος σε όλες τις δράσεις διατήρησης του περιβάλλοντος και της πολιτιστική κληρονομιάς.

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική για εξοικονόμηση ενέργειας στα νέα κτήρια.

Καθηγ. Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, υποψήφια Πρύτανης
Καθηγ. Αντώνιος Μπουκουβάλας, υποψήφιος Αντιπρύτανης
Καθηγ. Δημήτριος Θωμάκος, υποψήφιος Αντιπρύτανης
Αναπλ. Καθηγ. Απόστολος Στεργιούλας, υποψήφιος Αντιπρύτανης

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το πρυτανικό μανιφέστο της κας Ξανθάκη"