Προσωρινά ελεύθερος ο Τ. Μαντέλης

31.8.10 Αναρτήθηκε από diogenis
Ελεύθερος προσωρινά, έως ότου τις προσεχείς ημέρες αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο, αφέθηκε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Τάσος Μαντέλης ο οποίος απολογήθηκε πάνω από εννέα ώρες στην εφέτη ανακρίτρια που χειρίζεται τις έρευνες για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.

O κ. Μαντέλης που αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο δίχασε τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για το θέμα της ποινικής του μεταχείρισης μετά την πολύωρη απολογία του, με αποτέλεσμα την οριστική λύση για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι να δώσει το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο καλείται να λύσει και τη διαφωνία που ανέκυψε ανάμεσα στην ανακρίτρια και τον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφέτης κ. Μαρία Νικολακέα, που έχει την ευθύνη της ανακριτικής διαδικασίας για το πολυσυζητημένο σκάνδαλο, είχε την άποψη ότι στον πρώην υπουργό θα έπρεπε να επιβληθούν μόνον περιοριστικοί όροι, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και χρηματική εγγύηση 200 χιλιάδων ευρώ.

Ομως ο αρμόδιος εισαγγελέας κ. Χατζίκος διαφώνησε με την πρόταση της ανακρίτριας και επέμεινε στην άποψη να προφυλακιστεί ο πρώην υπουργός για τα χρήματα που πήρε από τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Η ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων, η μελέτη της δικογραφίας αλλά και του γραπτού πολυσέλιδου υπομνήματος που κατέθεσε ο συνήγορός του, κ. Γ. Ηρειώτης, δεν οδήγησαν σε άρση της διαφωνίας παρά τις επίμονες προσπάθειες και των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα η τύχη του πρώην υπουργού να κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Μαραθώνια απολογία

Ο ίδιος ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Ηρειώτη έδωσε μάχη να πείσει τις δικαστικές αρχές για τον ισχυρισμό του ότι τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens, συνολικά 450 χιλιάδες μάρκα, ήταν «προεκλογική χορηγία», φανερά καταβεβλημένος πληροφορήθηκε την ύπαρξη της διαφωνίας για το θέμα της προσωρινής του κράτησης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «πληρώνει για την αλήθεια και τα όσα αποκάλυψε στην Εξεταστική Επιτροπή» και πρόσθεσε ότι «έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Ηρειώτη, ο οποίος κατέθεσε και πολυσέλιδο υπόμνημα για λογαριασμό του πελάτη του με νομικά επιχειρήματα που είχαν σχέση και με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να πείσει ότι στην περίπτωση Μαντέλη ο συγκεκριμένος νόμος έχει εφαρμογή και οι κατηγορίες σε βάρος του πρώην υπουργού έχουν «αποβιώσει» λόγω της παραγραφής αλλά και της εξάλειψης του όποιου αξιοποίνου.

Δεκάδες ήταν άλλωστε οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την ανακρίτρια στον Τάσο Μαντέλη για τα χρήματα που κατατέθηκαν σε λογαριασμό του φίλου του επιχειρηματία κ. Γ. Τσουγκράνη -είναι κι αυτός κατηγορούμενος- από τα μαύρα ταμεία της Siemens, κι αν αποτελούσαν, κατά το κατηγορητήριο, μίζα για τη συμφωνία-μαμούθ μεταξύ ΟΤΕ και Siemens που υπογράφηκε το 1997 όταν ο Τάσος Μαντέλης ήταν υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Προσωρινά ελεύθερος ο Τ. Μαντέλης"