Η Κυβέρνηση (του μνημονίου) συνεχίζει την τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Ελπίζει ότι μέσω της μεγάλης προβολής της θερινής δραστηριότητας του ΣΔΟΕ, θα μπορέσει να διαχειριστεί ψυχολογικά τους Έλληνες πολίτες.
Στην προσπάθειά της αυτή έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει χθες λίστα με ….. «καραμπινάτες» (όπως τις ονόμασε) περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με «όχημα» την επιχειρηματική αμοιβή και που αποκάλυψε η νέα διασταύρωση που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πόσο απελπισμένη αλήθεια μπορεί να αισθάνεται μια κυβέρνηση για να καταφεύγει στην δημοσίευση περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος ….3.000 & 4.000 ευρώ;
H επικοινωνιακή καταιγίδα με τους ράμπο του ΣΔΟΕ δεν μπορεί όμως να καλύψει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά και στην οικονομία. Η μονοδιάστατη περιοριστική οικονομική πολιτική, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, έχει ήδη τις επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας: τα εισοδήματα μειώνονται, η αγορά είναι «καθισμένη», η ανεργία αυξάνει.
Προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων . Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που διενήργησε το ΚΕΜΕ – ΕΒΕΑ η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.
Συγκεκριμένα:
- Το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
- Το 89% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση.
- Το 82% διαπιστώνει δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα.
- Το 93% ανέφερε πτώση του κύκλου εργασιών λόγω της οικονομικής κρίσης.
- Το 91% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών.
Η κατάσταση ακροβατεί πλέον στα όρια της συστημικής διαχειρίσεως της επιχειρηματικότητας. Συγχρόνως η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος και των ξένων επενδύσεων δείχνει ότι η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και θα είναι, δυστυχώς, παρατεταμένη .
Αυτό προκύπτει και από έναν άλλο παράγοντα ,τον οποίον κανείς δεν έχει εξετάσει μέχρι στιγμής και ο οποίος επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε πιάσει ακόμα ….πάτο , κάτι που προβλέπεται ,δυστυχώς, να συμβεί το 2011. Τις οικοδομικές άδειες!
Είναι γνωστό ότι η οικοδομή είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Όμως η διψήφια ποσοστιαία πτώση που εμφανίζει φέτος ο όγκος των οικοδομικών αδειών δεν περιγράφει τη φετινή πτώση, αλλά αποτελεί σαφή ένδειξη αναφορικά με το πώς θα κινηθεί ο ευρύτερος κλάδος της οικοδομής το επόμενο έτος (από την ημερομηνία της άδειας έως το ξεκίνημα της οικοδομής μεσολαβούν συνήθως 9 – 12 μήνες).
Και αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί η επίδραση των αυξημένων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2011.
Επομένως τα δύσκολα έρχονται ! Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις μπορεί να μείωσαν τις δαπάνες του Δημοσίου, αλλά τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι αρνητικές παρενέργειές τους. Επιπλέον, το μπαράζ των φόρων εκτόξευσε στα ύψη αγαθά και υπηρεσίες και ο πληθωρισμός κάνει ρεκόρ 15ετίας.
ΟΛΑ αυτά λοιπόν συνιστούν ένα σύνθετο πρόβλημα, που η κυβέρνηση καλείται επειγόντως να διαχειριστεί . Εάν μπορεί φυσικά! Σε κάθε περίπτωση όμως, σ`αυτές τις κρίσιμες για τον τόπο στιγμές ,η τακτική της επικοινωνιακής διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, αποτελεί … αυτοκτονικό ιδεασμό!
Πηγή : Politis-gr.com
0 Response to "H διαχείριση της κρίσης και o … αυτοκτονικός ιδεασμός!"