Ο Καλλικρατικός Δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος κινούμενος αενάως με την «αντικομφορμιστική» του εμφάνιση, που θεωρώ ότι είναι και το μεγάλο του προτέρημα και επενδυμένος με την αρετή της σύνεσης και των χαμηλών τόνων προσπαθεί να βάζει το στίγμα της ρότας του. Γνωρίζει ότι αναλαμβάνει τρεις Δήμους με μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, με οργανισμούς μη κερδοφόρους, με δάνεια που τρέχουν μέσα στην επόμενη δεκαετία και με πόρους που σχεδόν ακυρώνουν τις «φοβερές» αρμοδιότητές του.
Πέρα όμως από τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει (όπως και όλοι οι Δήμαρχοι) μέσα σ’ ένα σφικτό οικονομικό περιβάλλον και μια πρωτοφανή στασιμότητα, θα έρθει να προστεθεί και το πρόβλημα της στελέχωσης.
Όχι μόνο της στελέχωσης μεταξύ των αιρετών αλλά και των υπηρεσιών του διευρυμένου Δήμου, όπου οι απαιτήσεις της εποχής και οι αναγκαιότητες, θα ανεβάσουν κατά πολύ τον πήχυ. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι ΟΤΑ λειτουργούσαν δυσανάλογα «μεγάλα» σε σχέση με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Το γεγονός ότι είναι μεγάλος σε αριθμό υπαλλήλων αλλά άχρηστος ή με μειωμένη λειτουργικότητα ίσως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου και ένα ακόμα αδιέξοδο στην κρίση.
Υπάρχει η επικυριαρχία του μέτριου, του ανίκανου και του «ελλιπούς», πράγμα που αποτελεί την πιο μεγάλη πληγή των παρεχομένων υπηρεσιών.
Και αυτή η ανεπάρκεια θεωρείται ότι είναι κάτι τι το χειρότερο, ακόμα και από την διαφθορά των ΟΤΑ που κάθε τόσο επισημαίνει ο επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης.
Το πρόβλημα της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητας των ΟΤΑ αχρηστεύει ακόμα και την προσπάθεια των λίγων, ικανών και τίμιων υπαλλήλων, που μάταια πολεμούν ενάντια στα αδιέξοδα αυτού του συστήματος.
Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Σταματόπουλος γνωρίζει ότι η λύση δεν είναι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά η αξιολόγηση και η ανασύσταση των υπηρεσιών, που μαζί με τις νέες θα γίνουν πιο παραγωγικές και λειτουργικές. Πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια.
Αν δεν γίνουν αποτελεσματικές οι υπηρεσίες θα πάνε χαμένες όλες οι θυσίες και οι περικοπές των δημοτών.
Αναγκαία προϋπόθεση η ταχύτητα και η διαφάνεια.
ΘΕΜΗΣ ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πρέπει να κάνει τις υπηρεσίες του δήμου Κιάτου παραγωγικές"