Ο αφελληνισμός του επιχειρείν είναι μια ακόμα απειλή που έχει αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα του μνημονίου.

Δεκάδες εισηγμένες διαπραγματεύονται σημαντικά κάτω από τη λογιστική τους αξία. Η έκταση της υποτίμησης είναι τέτοια που δίνει την ευκαιρία σε ξένους επιχειρηματίες και ομίλους να χτίσουν θέσεις και να διεκδικήσουν τον πλήρη έλεγχο έναντι ….μικρού τιμήματος!

Η απόκτηση του πλήρη έλεγχου της Γενικής Τράπεζας από τη Societe Generale χαρακτηρίζεται από πολλούς ως τέτοια υπόθεση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συζητούν πια ανοιχτά το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κινήσεις εξαγοράς και σε στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ.

Το μνημόνιο που «υιοθέτησε» ο Γιώργος Παπανδρέου αποφέρει αυτά τα αδιέξοδα που θα έπρεπε να τα λάβει υπόψιν της η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην υπογραφή του.Τώρα από την μία πλευρά αντιμετωπίζει την πίεση της αναζήτησης εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και από την άλλη το ενδεχόμενο να χάσει τον έλεγχο επιχειρήσεων έναντι… πολύ χαμηλού αντιτίμου!

Δεκάδες μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο ανεξάρτητα από το εάν το ποσοστό του μετοχικού τους κεφαλαίου που διαπραγματεύεται ελεύθερα είναι μικρό ή όχι, καθώς η αρνητική συγκυρία και η σφιχτή πιστωτική πολιτική των τραπεζών μπορεί να εξωθήσουν τους βασικούς μετόχους σε πώληση των μεριδίων τους.


Πηγή : ΙσοτιμίαYou can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Το μνημόνιο και ο αφελληνισμός του επιχειρείν"