Ανακοίνωση απο την ΕΑΣ Νεμέας

16.3.11 Αναρτήθηκε από diogenis

ΕΑΣ ΝΕΜΕΑΣ
Μέσα σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή, όπου οι παραγωγοί βλέπουν τους κόπους και τις προσπάθειες τους να απαξιώνονται και εν αναμονή της έναρξης της υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης για τις επιδοτήσεις του 2011, είναι υποχρέωσή μας σαν ένας οργανισμός που είμαστε πάντα κοντά στον αγρότη, να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας για το νέο τρόπο ασφάλισης της Φυτικής και Ζωικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ. Είναι φανερό πως ο Νόμος 3877/20-09-2010 (ΦΕΚ Α΄160) είναι καθαρά φοροεισπρακτικός καθώς η ασφαλιστική εισφορά σε πολλές καλλιέργειες, έχει αυξηθεί έως και 100%. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για την περιοχή μας η εισφορά για τις Επιτραπέζιες Ελιές είναι 10,9 ευρώ το στρέμμα, για τα Επιτραπέζια σταφύλια 65 ευρώ το στρέμμα, για τα σταφύλια για κρασιά Α΄κατηγορίας 19,4 ευρώ το στρέμμα και για το σιτάρι 1,4 ευρώ το στέμμα. Επίσης για τα αιγοειδή η εισφορά κυμαίνεται από 0,30 έως 1,35 ευρώ ανά ζώο.

Εκτός όμως από αυτή την προκλητική τιμολογιακή πολιτική, μας εξαγριώνει το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική η ασφάλιση του συνόλου της παραγωγής. Ο παραγωγός δεν έχει δικαίωμα να επιλέγει ποια από τα τεμάχια που δηλώνει στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης θέλει να ασφαλίσει. Συγκεκριμένα το άρθρο 4, παράγραφος 2 αναφέρει «Στον ΕΛ.Γ.Α. ασφαλίζεται αυτοδίκαια και υποχρεωτικά από τους κινδύνους και τις παθήσεις του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, που περιλαμβάνονται στους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., το σύνολο της φυτικής παραγωγής, της ζωικής παραγωγής και το αντίστοιχο κεφάλαιο των εκμεταλλεύσεων ζωικής παραγωγής.

Η κάλυψη από τον ΕΛ.Γ.Α. των αντικειμένων αυτών, αρχίζει από την ημερομηνία ισχύος του αντίστοιχου Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α». Κατά την γνώμη μας ο νόμος αυτός έχει ατέλειες που βλάπτουν το πενιχρό εισόδημα των παραγωγών, και κάθε άλλο παρά προς όφελός τους είναι. Σε όλο αυτό το σχέδιο της Κυβέρνησης δεν φαίνεται καμία προσπάθεια για ειδική μέριμνα για την αγροτική παραγωγή ούτε καμία διάθεση για στήριξη των αγροτών. Εμείς σαν Ένωση θα σταθούμε ενάντια στις τακτικές εκείνων που πίσω από την ταμπέλα «εξυγίανσης του ΕΛ.Γ.Α.», υπονομεύουν αυτά που με τόσο κόπο απόκτησαν χρόνια οι παραγωγοί.

Γεωργούσης Γεώργιος
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανακοίνωση απο την ΕΑΣ Νεμέας"