Με τη δήλωση της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη ότι «αποτελεί εγγύηση για την ανάπτυξη του πελοποννησιακού πολιτιστικού προϊόντος ο κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος γνωρίζει άριστα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό και σε συνεργασία με το Υπουργείο πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μαζί τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, σε μια περιφέρεια που διαθέτει από μόνη της μεγάλα αποθέματα και πλούτο» έκλεισε η συνάντηση εργασίας ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρο Τατούλη και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η αιρετή Περιφέρεια θα πρέπει να είναι εκείνη που θα ιεραρχεί, θα συντονίζει όλο το πολιτιστικό έργο και ασφαλώς θα πρέπει να θέσει τους άξονες της αναθεώρησης για το ΕΣΠΑ. «Παρά την αρνητική συγκυρία και τις ελάχιστες δυνατότητες που υπάρχουν για διάθεση πόρων μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει τη δυνατότητα μόχλευσης ιδιωτικών επενδύσεων, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Η κ. Μενδώνη εξέφρασε την συμφωνία της με την γενικότερη πολιτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη και επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να αποκεντρώσει και υπηρεσίες και εξουσίες. Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι το υπουργείο θα είναι δίπλα στην προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε και ο κ. Τατούλης. Τέλος, ανέφερε ότι η συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας αποτελεί κεντρική επιλογή στήριξης της ελληνικής Κυβέρνησης προς τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Τατούλης είναι εξαιρετικός γνώστης των προβλημάτων και των ευαισθησιών του χώρου του πολιτισμού.

Κατόπιν, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, συμφώνησαν ανά περιφερειακή ενότητα στα έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και δήλωσαν από κοινού ότι πολύ σύντομα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτητα αλλά και αποτελεσματικότητα.

Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ το στέγαστρο του Ανακτόρου του Νέστορα, ο Πύργος των Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, η Χριστιανούπολη, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Κάστρο της Ανδρούσας, το Ανδρομονάστηρο, η Αγία Σοφία στη Λαγκάδα, ο Άγιος Νικόλαος στην Αλαγονία, ο Άγιος Νικόλαος στο Καμπινάρι Πλάτσας Μάνης.

Ο κ. Τατούλης ενέμεινε στο ζήτημα της ωρίμανσης δύο κορυφαίων κατά τον ίδιο έργων, των Κάστρων της Μεθώνης και της Κορώνης, τα οποία παρά τις δυσκολίες πρέπει να προετοιμαστούν και να ενταχθούν άμεσα. Επίσης, εξέφρασε την πρόθεσή του για δημιουργία του πρώτου ελληνικού αρχαιολογικού καταδυτικού πάρκου στην περιοχή του Ναβαρίνο.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τοποθέτησε ως βασικό σημείο πολιτιστικής δράσης της Περιφέρειας το θεσμό «Αρχαία Λιμάνια Μεσογείου», ο οποίος στοχεύει στην ανάδειξη των λιμανιών της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σημείο αιχμής την ανάδειξη των κάστρων του Δεσποτάτου του Μοριά. Οι δράσεις θα προβλέπουν παρεμβάσεις στο αρχικό σύνολο σε συνδυασμό με εμπορική εκμετάλλευση, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει από χορηγίες και από ιδιωτικές επενδύσεις.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Συμφωνία Τατούλη – Μενδώνη για τις εντάξεις των έργων πολιτισμού στο ΕΣΠΑ"