Ανασχηματισμός υπό... παραίτηση

23.4.11 Αναρτήθηκε από diogenis

«Αν δεν γίνουν αλλαγές προσώπων στο οικονομικό επιτελείο, ο ανασχηματισμός, όσο ριζικός κι αν είναι, δεν θα έχει νόημα. Η δυναμική του θα εξατμιστεί σε λίγες μέρες». Στη φράση αυτή κορυφαίου υπουργού αποτυπώνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου στην παρούσα φάση.

Μέχρι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός οφείλει να αναμετρηθεί με το δίλημμα: να προχωρήσει σε ανασχηματισμό γιατί κάτι πρέπει να κάνει προκειμένου να μαζέψει την κυβέρνησή του που παρουσιάζει συμπτώματα εκφυλισμού ή να μην κάνει τίποτα επειδή δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί η οικονομική πολιτική.

Πάντως τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εκλήθη να διαχειριστεί ένα πολύ σοβαρό θέμα, που είχε να κάνει με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου νόμου για τον ηλεκτρονικό τζόγο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Εκρινε, υποστηρίζουν παράγοντες του μεγάρου Μαξίμου, ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί ύστερα από το μπαράζ επικρίσεων που δέχθηκε για ένα σχέδιο το οποίο είχε συζητηθεί δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο, είχε εγκριθεί και είχε περάσει από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Οι πληροφορίες για παραίτηση ενισχύθηκαν από τη δήλωσή του ότι «η κατάσταση αυτή με ξεπερνάει». Στη συνέχεια, και ο πρωθυπουργός, και ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναχώρησαν για το εξωτερικό (ο ένας στη Βαρσοβία, ο άλλος στη Βουδαπέστη) και, εξαιτίας της απουσίας ενημέρωσης (τετραήμερη απεργία των δημοσιογράφων), οι φήμες φούντωσαν. Και φαίνεται ότι είχαν βάση, καθώς στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει στην «Κ.Ε.» ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και ότι ο πρωθυπουργός τον έπεισε ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση του.

Από το περιβάλλον πάντως του κ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο τα περί παραιτήσεώς του. Συνομιλητές του υπουργού χρησιμοποιούν δύο επιχειρήματα: «Αν παραιτούνταν θα παραχωρούσε το ηθικό πλεονέκτημα στους αντιπάλους του, μ' άλλα λόγια θα ήταν σαν να δικαίωνε τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις από την ψήφιση του σχεδίου. Επιπλέον η παραίτηση σε μια περίοδο που το υπουργείο σχεδίαζε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα ήταν πράξη δειλίας».

Οι ίδιες πηγές ωστόσο παραδέχονται ότι «είναι πιθανόν κάποια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου να αναγκαστεί να θυσιάσει τον συνεργάτη του για να εκτονώσει το βαρύ κλίμα. Αυτό όμως είναι κάτι που όλοι οι πολιτικοί πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να συμβεί. Στους κινδύνους του επαγγέλματος περιλαμβάνεται και η αποπομπή από την κυβέρνηση». Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός, ως εκ της θέσεώς του, είναι υποχρεωμένος να βάζει πάνω από τις προσωπικές προτιμήσεις του τη συνοχή της παράταξης. Αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι τα επεισόδια με πρωταγωνιστή τον υπουργό του στον ρόλο του θύματος είναι συχνά. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, όπως έλεγαν στην «Κ.Ε.» κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου, οι δρόμοι είναι δύο: «ή στηρίζεις χωρίς αστερίσκους τον υπουργό σου ή τον απομακρύνεις για να αποφορτίσεις την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα».

Το μέλλον του κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι το μόνο ζήτημα που απασχολεί τον κ. Παπανδρέου. Τα διαλυτικά φαινόμενα πυκνώνουν. Υπουργός (Τίνα Μπιρμπίλη) μαθαίνει από τα μέσα ενημέρωσης ότι συνάδελφός της (Χρ. Παπουτσής) της έχει κλείσει ραντεβού με τις δημοτικές αρχές της Κερατέας. Συναρμόδιος υπουργός (Γ. Ραγκούσης) δεν κρύβει την ενόχλησή του γιατί στο ίδιο θέμα παραγκωνίστηκε. Ο αντιπρόεδρος, Θ. Πάγκαλος, είναι διαρκώς στο προσκήνιο συγκρουόμενος πότε με την αριστερά, πότε με τη Ν.Δ. και πότε με την κοινωνία. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα (Νασιώκας) ή προτείνουν κυβέρνηση εθνικής ανάγκης εκ προσωπικοτήτων, με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου (Λιντζέρης).
http://www.enet.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανασχηματισμός υπό... παραίτηση"