Επιμένει στην αυστηρή τήρηση του Μνημονίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, την ώρα που τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εντείνονται. Για άλλη μία μέρα, το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας έσπασε νέο αρνητικό ρεκόρ, χθες. Ανήλθε στις 1.335 μονάδες βάσης, καταγράφοντας αύξηση της τάξης των 53 μονάδων.

Ο κ. Τρισέ προσπάθησε για ακόμα μία φορά να επικεντρώσει τη συζήτηση για την Ελλάδα γύρω από την εφαρμογή του Μνημονίου και όχι στα σενάρια αναδιάρθρωσης. Μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει «να τηρήσει πιστά» τους όρους του Μνημονίου και αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να σκέπτεται αναδιάρθρωση χρέους.

Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι πλέον η Ελλάδα και η Ευρωζώνη πρέπει να αρχίσουν να επεξεργάζονται ένα «plan Β» για την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας. Οπως αναφέρουν οι FT πρέπει να προετοιμαστεί ένα σχέδιο Β για τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, εάν η χώρα δεν μπορέσει να αντλήσει τα προβλεπόμενα κεφάλαια από τις αγορές το 2012. Θα πρέπει να οριστεί, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι ο υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα καλύψει το κενό, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει στο πρόγραμμα.

Επίσης, σύμφωνα με τους FT θα χρειαστεί να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και θα πρέπει το EFSF να αποκτήσει τη δικαιοδοσία να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, για να διασκεδάσει τις ανησυχίες των αγορών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης, υποστήριξε, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα όφελος «με το να προχωρήσει σε μία επιλογή που συνιστά το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους». Αντιθέτως, κάτι τέτοιο «μπορεί να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία επιχειρεί να λύσει» πρόσθεσε ο υφυπουργός, και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «θα ζημιωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία». Μάλιστα, σημείωσε ότι από μία μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και οι τράπεζες και επί της ουσίας θα απαιτηθεί νέα ενίσχυσή τους από το κράτος.

«Εάν λοιπόν, προχωρήσουμε σε μία μείωση της αξίας των ομολόγων, δεν επηρεάζει αυτό τις τράπεζες; Δεν θα μας υποχρεώσει να επέμβουμε, για να διασώσουμε το τραπεζικό σύστημα; Αρα τελικά, τι κάνουμε με αυτό τον τρόπο; Κόβουμε την αξία του, για να υποχρεωθούμε σύντομα να ξαναδώσουμε χρήματα είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε στο τραπεζικό σύστημα;» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης. Πάντως, οι δηλώσεις αυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αλλά όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο και το ενδεχόμενο επιμήκυνσής του.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Αυστηρή τήρηση του Μνημονίου ζητά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ"