Σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών θα επιφέρει ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα περιλαμβάνει κούρεμα (haircut). Σύμφωνα με ανάλυση της Citigroup, ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της τάξης του 40% θα οδηγούσε τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (tier 1) στο 5,3% από 10,9% σήμερα και για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών θα απαιτούνταν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση της Citi αναφέρεται ότι για να αντιμετωπίσει την κρίση η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει μια σειρά από όπλα, όπως νέα μέτρα λιτότητας, επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων, πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και «κούρεμα» (haircut) του χρέους. Η Citigroup εκτιμά ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων λιτότητας και «κουρέματος» της τάξης του 40%. Η Citigroup θεωρεί ότι η Αγροτική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζονται οι πλέον ευάλωτες, σε περίπτωση haircut.
Goldman Sachs

Από την πλευρά της η Goldman Sachs προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, με εθελοντικό τρόπο, την οποία προσδιορίζει χρονικά για το 2012. Ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι ενδεχόμενο haircut 20%-60% του ελληνικού χρέους, αντιστοιχεί σε απώλειες 13-41 δισ. ευρώ για τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα είχε μικρές επιπτώσεις για τον ευρωπαϊκό κλάδο (αντιστοιχεί στο 1%-3% του συνολικού Tier 1) αλλά λίαν σημαντικές για τις ελληνικές τράπεζες: ένα haircut θα είχε επίπτωση 8-25 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 26%-80% των συνολικών κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και στο 50%-160% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας. Σύμφωνα με την Goldman Sachs ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα είχε δεινές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ανάλυση του διεθνούς οίκου το 60% (60,2 δισ. ευρώ) του ελληνικού χρέους έχουν ελληνικές και κυπριακές τράπεζες, το 19% (18,7 δισ. ευρώ) βρίσκεται σε γερμανικές, το 9% (9,6 δισ. ευρώ) σε γαλλικές, το 7% (6,6 δισ. ευρώ) στις Κάτω Χώρες, το 2% (1,7 δισ. ευρώ) σε ιταλικές, το 1% (1,4 δισ. ευρώ) σε βρετανικές, το 1% (1,3 δισ. ευρώ) σε πορτογαλικές, το 1% (0,7 δισ. ευρώ) σε αυστριακές, 0,5 δισ. ευρώ σε ισπανικές και 0,2 δισ. ευρώ σε σκανδιναβικές.

JP Morgan

Τέλος, η JP Morgan επισημαίνει την επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα της τελευταίες ημέρες εξαιτίας της έντονης φημολογίας για την αναδιάρθρωση, προσθέτοντας ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί όταν ΔΝΤ και Ε.Ε. χορήγησαν τα 110 δισ., ευρώ στην Ελλάδα δεν επιτεύχθηκαν. Ο οίκος επισημαίνει ότι πολλά στελέχη της αγοράς θεωρούν τώρα ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, ωστόσο, η JP Morgan επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση θα έχει περιορισμένα αποτελέσματα όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η αναδιάρθρωση χρέους θα πλήξει τις εγχώριες τράπεζες"