Τα τρία αγκάθια για το νέο δάνειο

25.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Τι «βγήκε» από τις Βρυξέλλες
Φορολογική σκληρότητα πέρα από κάθε φαντασία κυριαρχεί στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες την ερχόμενη Πέμπτη. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει από τη Βουλή.

Ο Γ.Παπανδρέου επέστρεψε από τη σύνοδο με ένα κατ’αρχήν «ναι» των ηγετών της Ε.Ε., τόσο για την εκταμίευση της 5ης δόσης όσο και για το νέο δάνειο-μαμούθ προς τη χώρα μας. Ωστόσο, προβληματίζει το γεγονός ότι τίθενται πλέον πολύ σκληρότεροι όροι σε σχέση με το πρώτο Μνημόνιο.

Όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα στην υπόθεση του δεύτερου δανείου. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα είναι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, από τους οποίους ζητείται να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα που λήγουν. Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «δεν υπήρξε δυσκολία για τη συμμετοχή τους», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να πει το παραμικρό για τις διαπραγματεύσεις με τις γερμανικές τράπεζες.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα νέα δάνεια, καθώς ένα ισχύσουν αυτά που αποφασίστηκαν στο πρώτο δάνειο, η Ελλάδα περισσότερο θα δυσκολευθεί να μειώσει το χρέος της παρά θα διευκολυνθεί.

Τρίτο πρόβλημα είναι οι εγγυήσεις που απαιτούν να έχουν ορισμένες χώρες για τα δάνεια που θα δώσουν στην Ελλάδα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Τα τρία αγκάθια για το νέο δάνειο"