Βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης για περισσότερο από μία ώρα
Οι ζωές εκατοντάδων ανθρώπων κινδύνεψαν να χαθούν σε μία παραλίγο αεροπορική τραγωδία πάνω από την Αυστραλία, για την οποία υπαίτιος θα ήταν ένας ανεπαρκώς εκπαιδευμένος ελεγκτής αέριας κυκλοφορίας.

Ευτυχώς όμως χάρη στους έγκαιρους χειρισμούς των πιλότων και των δύο αεροπλάνων η σύγκρουση απετράπη. Οι λεπτομέρειες για όλο το περιστατικό δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα από την Αυστραλιανή Υπηρεσία Μεταφορών.

Και τα δύο αεροπλάνα πετούσαν στο ίδιο ύψος στον ίδιο αεροδιάδρομο, 138 μίλια βορειοδυτικά της πόλης Tennant Creek στην κεντρική Αυστραλία, στις 22 Δεκεμβρίου του 2009, όταν ξαφνικά ο συναγερμός σύγκρουσης ήχησε μέσα στα πιλοτήρια.

Εκείνη την ώρα τα jet πλησίαζαν το ένα το άλλο με πολύ μεγάλες ταχύτητες και διαθέσιμος χρόνος αντίδρασης ήταν μόλις 120 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με ειδικούς η πιθανότητα σύγκρουσης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και επεσήμαιναν ότι έχει καταγραφεί ένας μεγάλος αριθμός «γκαφών» από τον συγκεκριμένο αεροελεγκτή.

Για μία ώρα περίπου όμως ο αεροελεγκτής δε θεώρησε μάλλον πρόβλημα ότι τα δύο αεροπλάνα πετούσαν στο ίδιο ύψος στην ίδια πορεία.

Ακόμα και όταν οι πιλότοι, αφού άκουσαν τον συναγερμό επικοινώνησαν με τον πύργο ελέγχου, δεν έλαβαν σύντομα κάποια οδηγία. Χρειάστηκε μία δεύτερη κλήση στον πύργο, για να καθοδηγηθούν στο να ανέβουν 1000 πόδια. Τα δύο αεροσκάφη είχαν πλέον όμως πλησιάσει αρκετά. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ήταν που οι πιλότοι αποφάσισαν να δράσουν αυτοβούλως και να αποτρέψουν την τραγωδία.

Ο έλεγχος που διατάχθηκε έφερε στο φως στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο αεροελεγκτής είχε δεχθεί ελλειπή εκπαίδευση αναφορικά με το πως να χειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως και το ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει την σοβαρότητά της.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Παραλίγο να συγκρουστούν δύο επιβατικά αεροπλάνα στον αέρα"