Πανεπιστημιακά πτυχία με τριετείς σπουδές προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, τον οποίο θα καταθέσει σε λίγες μέρες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε την Τρίτη στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για την Παιδεία του ΠΑΣΟΚ τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου. Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να τις παρουσιάσει σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και το Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στον Βόλο.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», μία από τις διατάξεις του νέου νόμου θα δίνει τη δυνατότητα σε όσα πανεπιστήμια ή ΤΕΙ το επιθυμούν να οργανώσουν και γρήγορα προγράμματα σπουδών διάρκειας τριών ετών, αντί τεσσάρων που είναι σήμερα, σε επιστήμες στις οποίες τα ιδρύματα κρίνουν ότι επαρκούν τα τρία έτη για την απόκτηση του πτυχίου.

Προκειμένου να γίνει εφικτό, οι πανεπιστημιακές σπουδές θα αποτιμώνται με πιστωτικές μονάδες στο πρότυπο του ευρωπαϊκού συστήματος ECTS και όποιος φοιτητής συγκεντρώνει 180 μονάδες (αντιστοιχούν σε τρία έτη) θα λαμβάνει πτυχίο σε συγκεκριμένες επιστήμες.

Αναμένεται ότι κατ' αρχάς αρκετά ΤΕΙ θα ενδιαφερθούν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα καθώς θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χορηγώντας «γρήγορα πτυχία», εφόσον θα είναι ισότιμα με αυτά της 4ετούς διάρκειας.

Επίσης, ο νέος νόμος-πλαίσιο θα περιέχει σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη θέσπιση συμβουλίων διοίκησης στα ΑΕΙ και την επιλογή πρυτάνεων κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος, αντί εκλογών όπως γίνεται σήμερα.

Στα συμβούλια θα μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί και θα λειτουργούν πλάι στις Συγκλήτους, έχοντας αρμοδιότητες για το «επιχειρησιακό» κομμάτι των πανεπιστημίων, αλλά ενδεχομένως και για το άσυλο.

Θα προβλέπει σύνδεση της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση (μάλιστα μελετάται και μπόνους στα ιδρύματα που θα αξιολογούνται πολύ θετικά) και την πλήρη διαχείριση των οικονομικών από τα ΑΕΙ, τα οποία θα μπορούν να διαφοροποιούν ακόμα και τις μισθοδοσίες, προκειμένου να προσκαλούν ξένους ή ομογενείς καθηγητές.

Προβλέπονται ακόμα επιπτώσεις (μείωση μισθού ή ακόμα και απομάκρυνση) σε πανεπιστημιακούς α' βαθμίδας, οι οποίοι θα αξιολογούνται αρνητικά, κατάργηση του της βαθμίδας λέκτορα, χορηγίες ιδιωτών σε έδρες, μαθήματα σε ξένες γλώσσες κ.ά.
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πτυχίο στα τρία χρόνια προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ"