Απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την επιδημία περονόσπορου που έχει ενσκήψει στον αμπελώνα της Νεμέας και σε άλλες περιοχές του Νομού, απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία, εφόσον διαπιστωθεί εκτεταμένη ζημιά, θα εξεταστεί η πιθανότητα ένταξής της στα ΠΣΕΑ. Σχετικά με την απάντηση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Η απάντηση του Υπουργείου επιβεβαιώνει ότι πράγματι έχουν διαπιστωθεί φυτοπαθολογικές προσβολές από περονόσπορο, οι οποίες όπως γνωρίζουμε δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Η συνέχεια της απάντησης ωστόσο μου έχει προκαλέσει προβληματισμό. Κατ’ αρχήν, αναφέρεται ότι «ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και εφόσον παρατηρηθούν ζημιές σοβαρές στις εν λόγω καλλιέργειες από δυσμενή καιρικά φαινόμενα κ.λ.π. και πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις…θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης αυτών των ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε.»
Τα σημεία που με προβληματίζουν είναι δύο: κατ’ αρχήν, υπονοείται ότι οι ζημιές ενδεχομένως ακόμα να μην θεωρούνται από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο αρκετά σοβαρές ώστε να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Βεβαίως, το φαινόμενο πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη, πλην όμως ήδη υπάρχουν περιοχές όπου η καταστροφή είναι τεράστια, αν όχι ολοκληρωτική. Ευελπιστώ ότι το πόρισμα του ΕΛΓΑ θα συνάδει με την έκταση των ζημιών και ότι δεν θα υπάρξει απόπειρα υποβάθμισής της, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πρόφαση για τη μη καταβολή αποζημιώσεων.
Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει είναι η σαφής πρόθεση του Υπουργείου να εντάξει τις ζημιές στα ΠΣΕΑ. Και αυτό διότι η διαδικασία των ΠΣΕΑ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα. Αξίζει να επισημάνω ότι μόλις στις αρχές Ιουνίου καταβλήθηκαν οφειλόμενα ποσά από ζημιές του 2007 και 2008 που είχαν ενταχθεί στα ΠΣΕΑ. Σε άλλες περιπτώσεις, το αίτημα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη ζημιών στα ΠΣΕΑ απορρίφθηκε, όπως συνέβη με τους βαμβακοπαραγωγούς που επλήγησαν το 2010 από πράσινο σκουλήκι και οι οποίοι πήραν ψίχουλα ως αποζημίωση. Γεννάται μάλιστα ο προβληματισμός μήπως η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί εφεξής ως άλλοθι την απόρριψη αιτημάτων από την ΕΕ, προκειμένου να μην καταβάλει αποζημιώσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο νόμο για την ασφάλιση της γεωργικής δραστηριότητας, τα ΠΣΕΑ έχουν περάσει από τον ΕΛΓΑ στην ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει πρόσθετες καθυστερήσεις, λόγω της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων και της έλλειψης τεχνογνωσίας.
Όλα αυτά συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δυνατότητα αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ και επειδή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, μοναδική εναλλακτική λύση είναι η κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Πρόκειται για διαδικασία η οποία προβλέπεται στον νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ και είναι η μοναδική που ενδείκνυται στην προκειμένη περίπτωση. Ο αμπελώνας της Κορινθίας και, ιδιαίτερα της Νεμέας, έχει υποστεί ζημιές τέτοιας έκτασης, ώστε σε περίπτωση που δεν ενισχυθούν οι παραγωγοί προκειμένου να ανασυνταχθούν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, τόσο τα αμπέλια, όσο και οι αγρότες μας απειλούνται με αφανισμό. Θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη του θέματος και τα συμπεράσματα του ΕΛΓΑ ώστε, ανάλογα με τα πορίσματα και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών, να εξετάσουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες.»
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Κόλλιας: «Οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο δεν πρέπει να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ»"