''Βράζει'' η Μεσόγειος

24.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
«Χρειάζεται να αποφύγουμε σήμερα αυτά που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε αύριο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Άρης Αλεξόπουλος, στον χαιρετισμό, που απηύθυνε στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) με θέμα «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στον χώρο της Μεσογείου».

Με σκούρα χρώματα σκιαγράφησαν οι ομιλητές το κλιματικό μέλλον της λεκάνης της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Όπως είπαν, αναμένεται, τον αιώνα που διανύουμε, άνοδος της μέσης μέγιστης καλοκαιρινής θερμοκρασίας, αύξηση του αριθμού των θερμών ημερών, αύξηση του αριθμού των θερμών νυχτών, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται μεν οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση αλλά να αυξάνονται οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις για ψύξη. Επίσης, αναμένεται αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλό αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά, με σημαντική επίπτωση στον τουρισμό. Επιπλέον, προβλέπεται μείωση της βροχόπτωσης, τόσο της χειμερινής όσο και της φθινοπωρινής και αύξηση της διάρκειας της ετήσιας ξηράς περιόδου, με επιπτώσεις για τη γεωργία. Αναμένεται, τέλος, αύξηση του αριθμού των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως περιέγραψε, με λεπτομέρειες, ο φυσικός-μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ε. Γεωργόπουλος.

Στην προοπτική να αντιμετωπίσουν, σε δύο χρόνια από σήμερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Ελλάδα υψηλότερες δαπάνες στην κατανάλωση ηλεκτρισμού, αναφέρθηκε ο ειδικός ενεργειακής οικονομίας και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Σεβ. Μοιρασγεντής. Το ένα τρίτο των ελληνικών ακτών απειλείται από τη διάβρωση, με αναμενόμενες απώλειες κυρίως στη Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Κω, ενώ σε ορισμένες επίπεδες περιοχές εκτιμάται ότι θα υπάρξει απώλεια δύο έως τριών μέτρων χερσαίας γης ετησίως, τόνισε η Γενική Διευθύντρια Πολεοδομίας στο ΥΠΕΚΑ, Αθ. Μουρμούρη. «Σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα, μας περιμένει ένα ζοφερό μέλλον στην Αθήνα», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μάνθος Σανταμούρης και ανέπτυξε στη συνέχεια τεχνολογίες προσαρμογής, «ανάσχεσης των φαινομένων για να μπορέσουμε ουσιαστικά να μειώσουμε την έντασή τους», όπως ο ίδιος διευκρίνισε. Στη βελτίωση του μικροκλίματος των πόλεων, τη μείωση της θερμοκρασίας δηλαδή, σημαντικά θα συμβάλουν η αύξηση του αστικού πράσινου, η χρήση των ψυχρών υλικών, η μείωση της ανθρωπογενούς θερμότητας (αυτοκίνητα, βιομηχανία, κλιματιστικά) και η χρήση ψυχρών πηγών για απόρριψη της πλεονάζουσας θερμότητας.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "''Βράζει'' η Μεσόγειος"