"Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη"

22.6.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Tην ανάγκη να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, εκ παραλλήλου με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης που με τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα επικεντρώνεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι συζήτησε τις πτυχές του προγράμματος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ότι προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής. Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να τροχοδρομηθεί με την εφαρμογή σε πρώτη φάση ενός σχεδίου τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλλουν όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και όσα εκ των κρατών μελών της το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος, θα μπορούσε να εξετασθεί η «εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών πόρων», η «στρατηγικότερη χρήση» των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ο «καλύτερος συντονισμός των πολιτικών συνοχής», η «επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων» και η «αύξηση της απορροφητικής ικανότητας της χώρας». Στόχος της Επιτροπής είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2013, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, με γραπτή δήλωση του, χαιρέτησε τη ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας της Βουλής και χαρακτήρισε τα αποτελέσματα "καλό νέο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αισιοδοξεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαχειριστεί την κρίση χρέους της Ελλάδας, αλλά πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες περιστολής των δαπανών και να εφαρμόσει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

Από την πλευρά του, πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ούτε θα πτωχεύσει, ούτε θα βγεί απο την ζώνη του Ευρώ.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλούν "με μία φωνή, μια σαφή φωνή" για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to ""Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη""