Παραδόξως, η απάντηση κλίνει μάλλον προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC..


Η οικονομική αρχισυντάκτρια του BBC, Στέφανι Φλάντερς με ένα άρθρο της θέτει ένα βασικό ερώτημα: «Ποιος θα πτωχεύσει πρώτα; Η Ελλάδα ή οι ΗΠΑ», για να καταλήξει ότι το πιο πιθανό είναι να πτωχεύσει πρώτα η Αμερική! Και μόνο το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ελλάδα μπαίνουν σε αυτό το δίλημμα, προδίδει το παράδοξο των εποχών που βιώνουμε», σημειώνει το άρθρο.

«Με την επόμενη δόση του δανείου από το ΔΝΤ και την ΕΕ διασφαλισμένη, μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση δε θα πτωχεύσει τον επόμενο μήνα. Το απίστευτο είναι ότι το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», αναφέρει η Φλάντερς.

«Μια πτώχευση από την αμερικανική κυβέρνηση- ακόμη και προσωρινή- θα ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο πολλοί ελπίζουν ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος θα καταλήξουν σε συμφωνία. Είμαι στην Ουάσινγκτον σήμερα και ακόμα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία», αναφέρει ωστόσο η αρθρογράφος του BBC.

Προσπαθώντας να εξηγήσει πως μια τόσο δυνατή χώρα έφτασε σε αυτό το χάος, η Φλάντερς αναφέρει: «Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες, οι ΗΠΑ έχουν ένα νομικό όριο για το ποσό που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί, θεσμοθετημένο από το Κογκρέσο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από την κανονική διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού.

»Το Κογκρέσο έχει αυξήσει αυτό το ανώτατο όριο τουλάχιστον 75 φορές τα τελευταία 50 χρόνια, και πιο πρόσφατα στις αρχές του 2010, όταν το όριο αυξήθηκε σε 14.290 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Στις 16 Μαΐου, υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ δήλωσε ότι είχαν 'πιάσει' αυτό το όριο, και ότι ο ίδιος είχε αρχίσει να εφαρμόζει 'έκτακτα μέτρα' για τον περιορισμό της ανάγκης της κυβέρνησης για πρόσθετο δανεισμό. Αυτά τα μέτρα πρέπει να αποδώσουν καρπούς έως τις 2 Αυγούστου. Από εκεί και πέρα τίποτε δεν είναι σίγουρο», αναφέρει.

Και αν κάποιος έψαχνε τη λύση; Η λύση είναι απλή λένε οι Ρεπουμπλικάνοι: «Το μόνο που έχει να κάνει ο πρόεδρος είναι να εξοικονομήσει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως να αυξήσει άλλο τους φόρους. Ωστόσο, ο Ομπάμα απαντά ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Πρέπει σίγουρα να κοπούν κάποια έξοδα, αλλά δε γίνεται να μην αυξηθούν και οι φόροι». Και κάπου εκεί οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να τα βρουν με τους Δημοκρατικούς και καθυστερεί τόσο πολύ η απόφαση που αν δεν παρθεί σύντομα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε στάση πληρωμών.
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Ποιος θα πτωχεύσει πρώτος; Η Ελλάδα ή οι ΗΠΑ;»"