Αναβρασμός επικρατεί στην Αθήνα εν όψει των διαπραγματεύσεων για το νέο Μνημόνιο, που δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα, και της τελικής συμφωνίας με το IIF για την ανταλλαγή ομολόγων 135 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει στα χέρια του δύο καυτά ζητήματα, που αφορούν:

1Τα νέα μέτρα που μπορεί να φέρει το νέο Μνημόνιο. Το ενδεχόμενο αφήνει ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κρατάει αποστάσεις τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις πρόσφατες δεσμεύσεις τους περί μη λήψης νέων μέτρων.

«Μπορώ να δεσμευτώ ότι αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να φανούμε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για να βγάλουμε τη χώρα έξω από την κρίση και νομίζω ότι αυτή είναι η πιο υπεύθυνη πολιτική στάση που μπορούμε να τηρήσουμε σήμερα», απάντησε ο κ. Σαχινίδης σε συνέντευξή του στο Mega, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Αξιολογούν τώρα, έρχονται 16 Αυγούστου

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που βρίσκονται στην Αθήνα, συλλέγουν πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των μεγεθών του προϋπολογισμού και κυρίως των αποδόσεων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Βάσει αυτών θα συντάξουν την έκθεσή τους, την οποία θα παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου, για να διαπραγματευτούν τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης. Την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Μεσοπρόθεσμου έχει επισημάνει με επιστολή του στους συναδέλφους του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

2Την τελική τεχνική συμφωνία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας 150 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2020. Η αρχική συμφωνία αφορούσε τη συμμετοχή των τραπεζών μέχρι και 90%, δηλαδή έως 135 δισ. ευρώ. Βάσει αυτής, το όφελος για την Ελλάδα υπολογιζόταν στα 26 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, αμφιβάλλει για τους στόχους αυτούς και σημειώνει πως οι εγγραφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν την ανταλλαγή του 43%, ήτοι 64 δισ. ευρώ. Με τη φράση «Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής 90% από τις τράπεζες», η JP Morgan εκφράζει και φόβους για μετατροπή της «εθελοντικής» σε «υποχρεωτική» συμμετοχή. Και αιτιολογούν τη θέση τους αυτή παραπέμποντας στο υψηλό κόστος, δηλαδή σε «κούρεμα» της τάξης του 34% αντί του 21%, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, καθώς υπολογίζουν στο 12% την απόδοση στη δευτερογενή αγορά και την οποία επιδιώκουν να περιορίσουν στο 9%.

Εντός του Αυγούστου η ανταλλαγή ομολόγων

Οι συνομιλίες που ξεκινούν αύριο μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπροσωπείας του IIF, υπό τον εκτελεστικό διευθυντή Τσαρλς Νταλάρα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσει η ολιγοήμερη ή ίσως και δύο-τριών εβδομάδων διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών τίτλων. «Εκτιμώ ότι η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Σαχινίδης προσθέτοντας: «Η στόχευση είναι να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο».

Το ποιοι τελικώς θα συμμετάσχουν, σε τι ποσοστό και κυρίως με ποιο όφελος για την Ελλάδα θα το γνωρίζουμε αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ανταλλαγής των ομολόγων, τόσο με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές όσο και με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο σύνολό τους (σ.σ. εξαιρούνται Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λόγω πώλησης και Αγροτική λόγω stress test). Η ενίσχυση της ρευστότητάς τους είναι το ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί καίρια την ελληνική κυβέρνηση, καθώς μέσω αυτών θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, παρατάθηκε μέχρι 31.12.2011 η προθεσμία ενίσχυσής τους από το πακέτο στήριξης του 2008.


Πηγή : enet.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Πυρετός στην Αθήνα για νέο Μνημόνιο, καινούργια μέτρα"