Βελτίωση των ποσοστών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εικόνας του Αντ.Σαμαρά καταγράφει το νέο "Βαρόμετρο" της Public Issue.
Μικρή βελτίωση του κλίματος για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας συνεχίζουν να προβληματίζονται από την υψηλή αποχή. Αυτή θα καθορίσει τόσο τα δικά τους εκλογικά ποσοστά, όσο και των άλλων κομμάτων, δηλαδή, τον αριθμό των κομμάτ
Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξουσίας συνεχίζουν να προβληματίζονται από την υψηλή αποχή. Αυτή θα καθορίσει τόσο τα δικά τους εκλογικά ποσοστά, όσο και των άλλων κομμάτων, δηλαδή, τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στην επόμενη Βουλή.

Οι πολίτες "βλέπουν" όλο και πιθανότερες τις πρόωρες εκλογές (62%), αν και μόλις 34% θεωρεί ότι είναι απαραίτητη αυτή η εξέλιξη, από 29% ένα μήνα πριν, σύμφωνα με το νέο "Βαρόμετρο" που πραγματοποίησε η Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ.

Η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα, αν και παραμένει πολύ κακή, βελτιώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πλέον το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση (από 7%), ενώ 82% σε λάθος (από 87%).

Σχεδόν το ένας στους τρεις Ελληνες (29%) δηλώνει ευθέως ότι συμμετέχει σε απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (από έναν στους τέσσερις ή 25%).
Προβάδισμα ΝΔ και Σαμαρά
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην παράσταση νίκης με 43% έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιώντας άλμα σε σχέση με τις τιμές του Ιουνίου (27% έναντι 22%).

Αποχή/λευκό/άκυρο παραμένουν στην τιμή ρεκόρ του Ιουνίου, στο 38%, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για ένα εκλογικό αποτέλεσμα αν γίνονταν σήμερα εκλογές να παραμένουν "αξιοπρεπείς" για τα κόμματα. Η εκλογική επιρροή των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 32,5%
ΠΑΣΟΚ 26,5%
ΚΚΕ 11,5%
ΣΥΡΙΖΑ 9%
ΛΑΟΣ 7,5%
Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%
Δημοκρατική Αριστερά 2%
Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%
Λοιπά 6%

Σημειώνεται ότι στα Λοιπά "κρύβονται" τόσο το "Αρμα Πολιτών" του Γ.Δημαρά, οι κινήσεις του Μ.Θεοδωράκη "Σπίθα" και του Στ.Μάνου, όσο και η Χρυσή Αυγή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κανένα από τα οποία δεν εμφανίζεται να συγκεντρώνει άνω του 1%.

Η ανάλυση της τρέχουσας αποχής συντείνει στο ότι η Νέα Δημοκρατία εάν γίνονταν εκλογές δεν θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία, καθώς έχει ως οροφή τις 147 έδρες.

Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στις θετικές γνώμες με 35%, αν και στάσιμος σε σχέση με τον Ιούνιο. Στο ίδιο ή πολύ κοντινό ποσοστό ανέβηκαν πλέον και οι τρεις ηγέτες της ήσσοντος αντιπολίτευσης: ο Γ.Καρατζαφέρης με 35% (από 29%), ο Αλ.Τσίπρας με 34% (από 29%) και η Αλέκα Παπαρήγα με 31% (από 25%). Ο Γ.Παπανδρέου επίσης ενίσχυσε τα ποσοστά του, σε 28% από 26%.

Ο πρόεδρος της ΝΔ διεύρυνε το προβάδισμά του και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, συγκεντρώνοντας 29% (από 23%), ενώ με την ίδια αφετηρία ο Γ.Παπανδρέου υποχώρησε ελαφρά, στο 22%. Πρώτος με διαφορά, παραμένει ο "κανένας" με 50%, αν και με σημαντική υποχώρηση από το 55% του Ιουνίου.
Απογοήτευση για την αντιπολίτευση
Μόλις ένας στους δέκα (10%) είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ένας στους 12 (8%) πιστεύει το ίδιο για την κυβέρνηση.

Η απογοήτευση από την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγάλη, παρά την καθίζηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Στην ερώτηση για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το 25% δηλώνει "κανένα", ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 21%, ο ΛΑΟΣ 17%, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ 14%.
Χωρίς άλλη επιλογή στον ορίζοντα
Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να διαμορφώσει σαφή γνώμη σχετικά με το είδος της κυβέρνησης που θεωρεί καταλληλότερη, εν μέσω κρίσης. Η οικουμενική συγκεντρώνει 24% (από 19%), μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το 21% (από 17%), ενώ οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας παραμένουν σε μονοψήφια ποσοστά (5% και 7%)

Βελτιώθηκε εξάλλου ελαφρά η -ιδιαίτερα κακή- εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή μία αντίστοιχη της ΝΔ, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Το 14% συνεχίζει να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ (από 12%), το 10% τη ΝΔ (από 9%), ενώ επτά στους δέκα επιμένουν ότι δεν είναι ικανή καμία από τις δύο (71% έναντι 74%).
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Βλέπουν πρόωρες εκλογές αν και δεν τις θέλουν"