Με 32 «τραύματα» οι κούροι της Κορίνθου

18.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Οι κούροι έχουν κατακερματιστεί σε 32 θραύσματα
κατά την λαθρανασκαφή
Αρπάχτηκαν από τη γη, που τους φύλαγε ευλαβικά ήδη από την αρχαιότητα, εντοπίσθηκαν από τις κρατικές υπηρεσίες λίγο πριν πωληθούν αντί εκατομμυρίων ευρώ, επέστρεψαν στην Κορινθία. Τώρα μένει η παρουσίαση των δύο κούρων στο ευρύ κοινό. Κάτι που, όπως λέει ο έφορος αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνος Κίσσας, θα γίνει σύντομα. Πριν καν τελειώσει το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, με περίοπτο έκθεμα τα ίδια τα αρχαϊκά αγάλματα.






Η επίσημη "υποδοχή" των κούρων θα γίνει σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο μουσείο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου. Είναι μια τελετή που έχει σημασία για τον νομό, όπου η αρχαιοκαπηλική δραστηριότητα χτυπά πολλές φορές "κόκκινο" συμπεριλαμβάνοντας και κλοπή από κρατικό ίδρυμα (το Μουσείο Κορίνθου. Ευτυχώς η πλειονότητα των αντικειμένων εντοπίσθηκε και επεστράφη).
Τα αγάλματα ήταν "χτυπημένα" από τη λαθρανασκαφή. Ο κ. Κίσσας αναφέρει πως έχουν κατακερματιστεί σε συνολικά 32 θραύσματα "πολλά από τα οποία έχουν προκληθεί από την παράνομη δραστηριότητα και τη βίαιη ανέλκυσή τους".
Η περιοχή που διεξάγεται η σωστική ανασκαφική έρευνα,
ανάμεσα στα χωριά Κλένια και Χιλιομόδι
Η σωστική ανασκαφική έρευνα στον αγρό που υπέδειξε ο λαθρανασκαφέας, στην Κλένια, έχει φέρει στο φως αρχαίο νεκροταφείο του 6ου, 5ου και 4ου αι. π.Χ. Ερευνήθηκαν 77 τάφοι: 44 ολόλιθες πώρινες σαρκοφάγοι, 30 λακκοειδείς τάφοι και δύο εγχυτρισμοί (ταφή σε αγγείο, κυρίως για βρέφη). Οι ταφές αναπτύσσονται εκατέρωθεν αρχαίας οδού, από την οποία έχει αποκαλυφθεί μήκος 27 μ. Οι δίδυμοι κούροι είχαν τοποθετηθεί επάνω από δύο όμοιες σαρκοφάγους, σε διακλάδωση της οδού. Δηλαδή, όπως σημειώνει ο έφορος αρχαιοτήτων και ανασκαφέας, "στην πιο περίοπτη θέση του νεκροταφείου. Προκύπτει μάλιστα ότι μία δεκαετία νωρίτερα στο ίδιο σημείο είχε αρχικά ενταφιαστεί βρέφος σε πώρινη σαρκοφάγο, η οποία μεταφέρθηκε λίγα μέτρα δυτικότερα, προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιηθεί για τον ενταφιασμό των εξεχόντων αυτών μελών της πόλης".
Πάνω και Κάτω:
Θραύσματα από τους κούρους της Κορίνθου
Ο δρόμος αυτός, κατά τους αρχαιολόγους, είναι η γνωστή "κοντοπορία", οδικός άξονας ορεινός και δύσβατος. Ο Ξενοφών στα Ελληνικά τον ονομάζει "στενά", όταν παρουσιάζει το 393 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου τον Αγησίλαο να ξεκινά από το Αργος και να φτάνει γρήγορα στην Κόρινθο περνώντας από την Τενέα.
Η περιοχή που διεξάγεται η σωστική ανασκαφική έρευνα, ανάμεσα στα χωριά Κλένια και Χιλιομόδι, θεωρείται από την πλειονότητα των ερευνητών ως η επικρατέστερη, στην οποία αναπτυσσόταν η αρχαία Τενέα. Μάλιστα, ο κ. Κίσσας θεωρεί πως το νεκροταφείο βρισκόταν έξω από τα τείχη της πόλης.



Τα βήματα που θα ακολουθήσει η ΛΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την έκθεση των κούρων είναι: σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση, στερέωση, συγκόλληση, ανάταξη των αγαλμάτων σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου. Στη συνέχεια, η μελέτη, θα εξεταστεί από το ΚΑΣ.
  • ΕΚΘΕΣΗ
  • Η έκθεση των αγαλμάτων εντάσσεται στο συνολικό έργο επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου και η αντίστοιχη μελέτη θα περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.











Πηγή: Αγγελική Κώττη, Εφημερίδα "Έθνος"


You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Με 32 «τραύματα» οι κούροι της Κορίνθου"