Ήρθε και ψάχνει 4 τρύπες η τρόικα

18.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Εκποίηση δημόσιας περιουσίας, «μαύρη τρύπα» προϋπολογισμού, ενιαίο μισθολόγιο, φορολογική μεταρρύθμιση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας.

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεσκονίζουν τα κιτάπια των επίμαχων υπουργείων, προκειμένου να διαγνώσουν το μέγεθος του προβλήματος, που μπλοκάρει κυρίως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και διογκώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αποτελέσουν και τη βάση της εισήγησής τους στους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει τις επαφές του με τους αναπληρωτές υπουργούς Παντελή Οικονόμου και Φίλιππο Σαχινίδη, καθώς και τα στελέχη του υπουργείου, εν όψει της συνάντησης που θα έχει, ενδεχομένως, με τους επικεφαλής της τρόικας την άλλη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της πέμπτης αξιολόγησης για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. από Ε.Ε. και 2,2 δισ. από ΔΝΤ), η οποία καταπώς φαίνεται θα είναι και η τελευταία του πρώτου δανείου του 2010, βρίσκονται «4» τομείς:

1 Ιδιωτικοποιήσεις. Με μερικές αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο ο υπουργός θα συμφωνήσει προηγουμένως με την τρόικα.

Κύκλοι του υπουργείου σημείωναν χθες ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν μικρές αλλαγές», δεδομένου ότι προαπαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει την άντληση 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και συνολικά 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από την πώληση της δημόσιας περιουσίας (επιχειρήσεις και ακίνητα). Μέχρι σήμερα έχουν αντλήσει μόνο 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ.

2 Ελλειμμα προϋπολογισμού. Η διόγκωση της «μαύρης τρύπας» στα 4,5 δισ. ευρώ κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2011 έχει προκαλέσει την μήνιν της τρόικας πριν ακόμη έλθει στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια, που έπιασαν από σήμερα δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναζητούν την αιτία του κακού πριν εισηγηθούν μέτρα ανατροπής της αρνητικής πορείας του προϋπολογισμού.

Στην υστέρηση των εσόδων, κοντά 3,5 δισ. ευρώ, έχει προστεθεί πλέον και η υπέρβαση των δαπανών πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα θα απαιτήσει, πάντως, την πλήρη εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, βάσει του οποίου το έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί στα 17 δισ. ευρώ φέτος. Και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστούν ακόμη και νέα μέτρα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα αγγίξουν τουλάχιστον τον τομέα των δαπανών, είτε αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών είτε ακόμα και στην εφαρμογή μιας πιο σκληρής εκδοχής για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

3 Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ταχύτητα υλοποίησής τους βρίσκεται στο επίκεντρο των ελεγκτών, καθώς περιμένουν να δουν το ενιαίο μισθολόγιο, τις αλλαγές στην Παιδεία, την ανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κ.λπ.

Κατά τις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και το ζήτημα της φορολογίας, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένεται να παρουσιάσει το νέο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι ισοδύναμου αποτελέσματος.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν στο μανίκι τους τον άσο της φοροδιαφυγής, καθώς τα όποια έσοδα εισπραχθούν από τον τομέα αυτό θα είναι επιπλέον, δεδομένου ότι το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μηδενικά έσοδα για φέτος.

4 Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων. Η επίσπευση των εξαγγελθέντων για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς έχουν γίνει ελάχιστα μέχρι σήμερα, θέτοντας εν αμφιβόλω τα 250 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για φέτος.


Πηγή : enet.gr






You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ήρθε και ψάχνει 4 τρύπες η τρόικα"