Υπουργούς 5ετούς θητείας για προυπολογισμό και εθνικά θέματα προτείνει ο Σαμαράς
Απεγκλωβισμό από την μονοθεματική ατζέντα της οικονομίας που ακολουθεί λόγω και των εξελίξεων αναμένεται να επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ.Αντ. Σαμαράς, προβάλλοντας με έμφαση τις «γαλάζιες» προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς αναμένεται και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου, να προτάξει τη θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να ζητήσει ο ίδιος άμεσα τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού για τον προϋπολογισμό, αρκεί βέβαια να είναι κοινής αποδοχής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα θετικό σημάδι στα πλαίσια της συναίνεσης τουλάχιστον των δυο κομμάτων εξουσίας και θα είναι μια ακόμα κίνηση μετά την απόφαση του κ. Σαμαρά να ορίσει και στέλεχος της Ν.Δ. ως μέλος της στο Ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με τις προτάσεις της Ν.Δ. θα ανοίξει ο δρόμος για τη «Νέα Μεταπολίτευση» όπως λέει ο ίδιος συχνά και επισημαίνει πως μέσα από την κρίση, προβάλλεται η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επαναφέρει την πρότασή του για δημοψήφισμα -ήταν χαρακτηριστική η φράση του υπουργού Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλου το μεσημέρι της Παρασκευής που είπε «να περιμένουμε εξελίξεις από το φθινόπωρο»- ο κ. Σαμαράς θα επιμένει στη γραμμή πως «τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι» και θα προτάξει τις «γαλάζιες» προτάσεις.
Επί της ουσίας ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να συγκροτήσει έναν ισχυρό θεσμικό πόλο διαβούλευσης έναντι των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για δημοψηφίσματα και θα προσπαθήσει να ακυρώσει τις όποιες κινήσεις του Πρωθυπουργού σε αυτό το πεδίο.
«Το Σύνταγμα και οι διαδικασίες άμεσης διαβούλευσης με τον λαό, είναι σοβαρά θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα για να γίνονται αντικείμενο κομματικών επιδιώξεων από την κυβέρνηση» είναι η σταθερή άποψή του κ. Σαμαρά που μιλά για κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.

Παράλληλα επιμένει ότι τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι, ενώ στο επιτελείο του κυριαρχεί η λογική, πως εφόσον ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει τελικά να προχωρήσει, τα ερωτήματα που θα τεθούν θα στοχεύουν στην οριζόντια τομή κοινωνίας και κομμάτων, με βασικό σκοπό να ενισχυθεί το προφίλ του πολιτικού που εισηγείται ρηξικέλευθες και καινοτόμες προτάσεις.

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να ακυρώσει αυτό το σχεδιασμό με μεγαλύτερη προβολή των δικών της προτάσεων, οι οποίες δεν προβλήθηκαν και ιδιαίτερα, καθώς παρουσιάστηκαν, την τελευταία Παρασκευή του Ιουλίου και εν μέσω των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Σαμαράς στη ΔΕΘ εκτός από τις προτάσεις για την οικονομία, θα δώσει βαρύτητα και στο θεσμικό πεδίο, υπεραμυνόμενος της γραμμής, ότι οι θέσεις της Ν.Δ. στοχεύουν στηνεξισορρόπηση και τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος με τη δημιουργία ουσιαστικών αντίβαρων στον πρωθυπουργοκεντρικό σημερινό χαρακτήρα του.

Στην πρόταση της Ν.Δ. που επεξεργάστηκε η επιτροπή υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Δ. Αβραμόπουλου, κυριαρχούν μεταξύ άλλων: η θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, η αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας ως αντίβαρο στο πρωθυπουργικοκεντρικό χαρακτήρα του πολιτεύματος, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κατάργηση όπως ισχύει σήμερα της αποσβεστικής προθεσμίας ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών, διάταξης για την ασυλία των βουλευτών.

Ακόμη ιδιαίτερη προβολή θα δοθεί στις εξής προτάσεις, για τις οποίες ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι θα αποκατασταθεί το κύρος της πολιτικής:
*Συνταγματική πρόβλεψη για το "πόθεν έσχες" των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της Χώρας (πρόταση ΝΔ).

*Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
*Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.
*Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.
*Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
*Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
*Κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών.

*Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

*Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
*Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
*Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Υπουργούς 5ετούς θητείας προτείνει ο Σαμαράς"