Δέσμη μέτρων για ανέργους

2.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Την παρουσίαση του σχεδίου θα κάνει ο Γ. Κουτρουμάνης. Στόχος η σύνδεση της εκπαίδευσης των πολιτών που ψάχνουν δουλειά με τις ανάγκες της αγοράς. Μέριμνα και για τη διατήρηση θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις

Στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου δίνει έμφαση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Συναντήσεις με υπουργούς για τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών θα έχει ο Ευ. Βενιζέλος
Στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου δίνει έμφαση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Συναντήσεις με υπουργούς για τις συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών θα έχει ο Ευ. Βενιζέλος

Μπορεί το φλέγον ζήτημα της απεργίας των ιδιοκτητών ταξί να κυριαρχεί στην κυβερνητική "ατζέντα" με τον "κόκκινο αστερίσκο" για εξεύρεση λύσης, ωστόσο πρωθυπουργός και υπουργοί κινούνται στους ρυθμούς εφαρμογής των κρίσιμων αποφάσεων και της παραγωγής πολιτικής για τα "αντίβαρα" στα σκληρά μέτρα.

Αύριο το απόγευμα έτσι συνεδριάζει, εκτός απροόπτου, η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με βασικό θέμα την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων και αυτών που θα "δεσμεύσουν" και θα διατηρήσουν θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Είναι γεγονός ότι στην κυβέρνηση αναζητούν "συνταγές" για άμεσες πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας από Σεπτέμβρη να αρχίσει η εφαρμογή δέσμης προγραμμάτων για την κατάρτιση ανέργων, αλλά και εργαζομένων που χρειάζονται "επικαιροποίηση" των γνώσεών τους σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους.

Την παρουσίαση του πλήρους σχεδίου για την κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων θα κάνει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που ως υπουργός Εργασίας έχει στα χέρια του το συνολικό πλάνο - διότι κάθε υπουργείο επιχειρεί να ενεργοποιήσει προγράμματα προς την ίδια κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική "ανατροπή" από την Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει την άμεση απελευθέρωση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την προώθηση προγραμμάτων, που είτε αφορούν δράσεις κοινωνικής "ομπρέλας", είτε την επανεκκίνηση μεγάλων έργων ανά την Ελλάδα.

Το "κουπόνι" για την προσέλευση πολιτών στην κατάρτιση δίνει τη δυνατότητα της "διά βίου μάθησης" - δηλαδή το "διαβατήριο" στους ενδιαφερομένους να ασκήσουν το δικαίωμα στην ευκαιρία της κατάρτισης. Εννοείται ότι η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να έχει έτοιμο σχέδιο για τις ανάγκες που επισημαίνει η αγορά και για την κάλυψη κενών θέσεων.

Ταυτόχρονα μέσω των εν λόγω προγραμμάτων θα δοθεί η δυνατότητα σε ήδη εργαζομένους (αφού οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται) να εκπαιδευτούν σε νέα σύγχρονα προγράμματα του αντικειμένου τους.

Προτεραιότητες
Είναι πάντως σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θα συζητήσουν αναλυτικά και για όλα τα "καυτά" ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν εντός του Αυγούστου.

Εμφαση δίνεται κατ' αρχάς στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ ανά υπουργείο (έχει ήδη συγκροτηθεί η ομάδα κρούσης υπό τον κ. Γ. Γλυνό, σύμβουλο του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα έμπειρο του "μηχανισμού" των Βρυξελλών) ώστε να μπει σε "λειτουργία" η αναπτυξιακή δυνατότητα. Το οικονομικό επιτελείο, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει διά του Ευ. Βενιζέλου, στην κατεύθυνση εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Τετ α τετ Βενιζέλου

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς για αναλυτική συζήτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις των Δημόσιων Οργανισμών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρεί για την εφαρμογή του πλαισίου των αποκρατικοποιήσεων, με τον πρωθυπουργό να "υπενθυμίζει" στους υπουργούς του την εντολή για προώθηση των 47 κυβερνητικών προτεραιοτήτων εντός του Αυγούστου...

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δέσμη μέτρων για ανέργους"