Η δραματική προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για την πληρωμή ανελαστικών υποχρεώσεων, όπως οι συντάξεις, υποχρεώνει τη διοίκηση του Ιδρύματος να προσφύγει άμεσα σε δανεισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Δάνειο 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις

Η δραματική προειδοποίηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για την πληρωμή ανελαστικών υποχρεώσεων, όπως οι συντάξεις, υποχρεώνει τη διοίκηση του Ιδρύματος να προσφύγει άμεσα σε δανεισμό ύψους 400 εκατ. ευρώ. Με το σχέδιο "έκτακτης ανάγκης" που εκπονήθηκε για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, το ΙΚΑ θα αντλήσει ρευστότητα με δύο τρόπους.

Στις 17 Αυγούστου θα βάλει ως "ενέχυρο" ομόλογα του Δημοσίου αξίας 200 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σήμερα στο χαρτοφυλάκιό του, για να λάβει μετρητά μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες οι οποίες θα επιλεγούν.

Εν συνεχεία, θα δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 100 εκατ. από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ, αξιοποιώντας στην πράξη τη δυνατότητα του εσωτερικού δανεισμού μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων που έδωσε ο Ν. 3863/10. Και τα δύο δάνεια θα είναι έντοκα (με βάση το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου Ν.Π.Δ.Δ. και Ασφαλιστικών Φορέων) και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών, από τις 18 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένο αφενός το γεγονός ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει ήδη απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης που είχε προβλεφθεί για φέτος και αφετέρου την υστέρηση των εσόδων λόγω της κρίσης και της αύξησης της ανεργίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ, Ν. Χατζόπουλος, δήλωσε ότι "είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί στο ΙΚΑ πρόσθετη κρατική επιχορήγηση".

Μεγαλύτερη επιχορήγηση από το κράτος διεκδικεί και ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γερ. Βουδούρης, προκειμένου να αντεπεξέλθει το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών στις οικονομικές υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του έτους.

Η διοίκηση του Ταμείου ζητεί επιπλέον 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς εκτιμά ότι θα χρειαστεί συνολικά 740 εκατ. έως το τέλος του 2011. Ο ΟΑΕΕ οφείλει, επίσης, 185 εκατ. σε παρόχους υγείας και 255,5 εκατ. στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Αιτία τα "λουκέτα"
Η υστέρηση των εσόδων προέρχεται από τη διακοπή της ασφάλισης 146.000 ελεύθερων επαγγελματιών και από το γεγονός ότι λόγω της κρίσης και των "λουκέτων" στα καταστήματα μόνο 540.000 από τους 700.000 "ενεργούς" ασφαλισμένους καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Οι διοικήσεις των δύο ασφαλιστικών ταμείων ευελπιστούν να τονώσουν τα έσοδά τους από την είσπραξη μέρους των οφειλών που ανέρχονται συνολικά σε 9,9 δισ. ευρώ.

Επειδή, ωστόσο, και σε αυτό τον τομέα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Δάνειο 400 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις"