Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το « πράσινο φως» ώστε να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα.

Ο οργανισμός επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή του στις χρηματαγορές, σύμφωνα με δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των στελεχών της.
Επίσης, τηλεφωνική συνδιάσκεψη είχαν κεντρικοί τραπεζίτες και υπουργοί οικονομικών της G7.

Λίγο πριν από το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, σήμερα Δευτέρα, αλλά και λίγο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's που προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός, τα μέλη της G7, στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Είμαστε δεσμευμένοι να αντιμετωπίσουμε τις εντάσεις που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξή μας και καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές πράξεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν ουσιαστική μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα. Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αποφάσισε ουσιαστικά μέτρα με τα οποία θα προωθηθεί η βελτίωση της (οικονομικής) κατάστασης της Ελλάδας και άλλων κρατών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, χάρη κυρίως στην ευελιξία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σχετικά με την εκτέλεση των ειλημμένων συμφωνιών, καλωσορίζουμε τις δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Δεσμευόμαστε να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα και να υποστηριχθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.

Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με προσπάθειες για συνεχή δημοσιονομική πειθαρχία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα, ενώ δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή στις θεμελιώδεις εγγυήσεις που πήραν η Ισπανία και η Ιταλία, μετά τις πρόσφατες οικονομικές αναταραχές που αντιμετωπίζουν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ξεκάθαρο πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι ένα ασυνήθιστο μέτρο, που αποφασίστηκε εξ΄ αιτίας ιδιαίτερων και μοναδικών καταστάσεων, και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση των G7, ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι «Επιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον που έχουμε για ένα δυνατό και σταθερό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να συνεργαστούμε ως ενδείκνυται, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις οικονομικές αγορές».

Με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των G7, συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.


Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η ΕΚΤ έδωσε το «πράσινο φως» για αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων"