Ράμπο και με... πτυχίο

7.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis

Κάτοχοι μάστερ και άλλων μεταπτυχιακών τίτλων στελεχώνουν τη νέα Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία από την προηγούμενη εβδομάδα συνδράμει την προσπάθεια για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος

Ράμπο και με... πτυχίο

Δεκάδες επιστήμονες, κάτοχοι μάστερ και άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, στελεχώνουν την Οικονομική Αστυνομία που έκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα. Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγονται άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και κατάρτιση προκειμένου να κολυμπήσουν στα "βαθιά" του οικονομικού εγκλήματος, πίσω από σύνθετες συναλλαγές, περίπλοκες τραπεζικές διεργασίες, να κυνηγήσουν τα ίχνη του μαύρου χρήματος, να αποκωδικοποιήσουν τον ρόλο off shore εταιρειών στις άκρες της γης και να κινούνται με ευχέρεια στον δαίδαλο του Διαδικτύου.

Κοινό χαρακτηριστικό στο προφίλ πολλών νέων στελεχών που εντάχθηκαν στην καινούργια αστυνομική διεύθυνση είναι οι καλές σπουδές και η μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Στα χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένας απόφοιτος πανεπιστημίου του Λονδίνου με μεταπτυχιακό σε θέματα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών ή ο κάτοχος μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Γκράνφιλντ της Αγγλίας στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική.

Προσλήψεις με διαγωνισμό
Προφανώς δε στην τελική τοποθέτηση ανά τμήμα η επιλογή έγινε βάσει ειδικών γνώσεων. Οπως στο Τμήμα Διερεύνησης Ψηφιακών Πειστηρίων, όπου επελέγη απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ο οποίος έχει διδακτορικό στο αντικείμενο της Ψηφιακής Επεξεργασίας Ηχου Ομιλίας.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρκετοί προέρχονται από την ελεύθερη αγορά. Μεταξύ των στελεχών με ειδικότητα την Πληροφορική περιλαμβάνονται πρώην πλέον στελέχη εταιρειών όπως οι Microsoft, Forthnet, Wind, Siemens κ.ά. Η διαδικασία πρόσληψής τους έγινε κατόπιν ανοικτών διαγωνισμών πρόσληψης με κριτήρια σπουδών και εμπειριών, αλλά και γνώσεων σε χρηματοοικονομικά, φοροτεχνικές εφαρμογές, τραπεζικές εφαρμογές, στα οικονομικά της υγείας, στις τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα και στη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων.

Ράμπο και με... πτυχίο

Συνολικά 76 άτομα στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη στελεχώνουν τις δομές της Οικονομικής Αστυνομίας, που θα βαδίζει παράλληλα με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία ύστερα από πολλές επιτυχίες αναβαθμίζεται.

161 καταγγελιες
Την πρώτη εβδομάδα τα μέλη της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας ασχολήθηκαν με όσες υποθέσεις προέκυψαν από τις τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών στον νέο αριθμό 11012 που τέθηκε σε λειτουργία. "Ηδη τις πρώτες ημέρες είχαμε 161 καταγγελίες, εκ των οποίων 98 ήταν επώνυμες και 66 ανώνυμες. Οι περισσότερες ήταν από την περιοχή της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη και αφορούσαν κυρίως μη έκδοση αποδείξεων για παροχή υπηρεσιών και πώληση αγαθών" λέει ο κ. Θανάσης Κοκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., και εξηγεί ότι ο ρόλος της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία υπάγεται στον αρχηγό, είναι παράλληλος με άλλων φορέων και υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, και εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Βάσει αυτού προβλέπεται η συνεργασία της νέας Διεύθυνσης με διεθνείς φορείς όπως οι Europol, Interpol, και OLAF, καθώς και με εγχώριες υπηρεσίες, την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δράσεις. Παράλληλα μετέχει και στο πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.

Και εξειδίκευση
Κάθε τμήμα στο κυνήγι διαφορετικού εγκλήματος

Το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας έχει ως αντικείμενο θέματα κατάχρησης, την καταπάτηση δημοσίων κτημάτων και την εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών διαχείριση κοινοτικών πόρων, χρηματοδοτήσεων και ενισχύσεων.

Αντίστοιχα το Τμήμα Προστασίας Οικονομίας κυνηγά το ξέπλυμα χρήματος, παράνομες συναλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, παραβίαση κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αγοράς, και παραβάσεις που αφορούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων διεξαγωγής τυχερών παιγνίων και καζίνων.

Η Φορολογική Αστυνόμευση θα χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν στη φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία, την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, τη λαθραία εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών και τη μη έκδοση των προβλεπόμενων αποδείξεων για προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Οικονομική Αστυνομία όμως έχει αρμοδιότητες και σε ασφαλιστικά θέματα για παραβάσεις κατά των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδίως τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και τη μη έκδοση αποδείξεων παροχής ιατρικών ή νοσηλευτικών υπηρεσιών. Η διερεύνηση πολλών υποθέσεων θα γίνεται παράλληλα με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα τμήματα που υπάγονται σε αυτήν και συνδέονται με το οικονομική έγκλημα.

Το Τμήμα Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων ασχολείται με την παράνομη διείσδυση σε υπολογιστικά συστήματα και την κλοπή, την καταστροφή ή την παράνομη διακίνηση λογισμικού υλικού, ψηφιακών δεδομένων και οπτικοακουστικών έργων, ενώ το Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στοχεύει σε εγκλήματα παραβίασης του απορρήτου των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Τέλος, έχει καθιερωθεί η χρήση μεθόδων ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών για τη μελέτη και την υποστήριξη διερεύνησης σοβαρών υποθέσεων οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος με τη χρήση ειδικού λογισμικού, ενώ έχει καθιερωθεί και η χρήση στρατηγικών αναλύσεων για την εξέλιξη του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Ελλάδα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ράμπο και με... πτυχίο"