«Ενεση» αισιοδοξίας από τον Ρομπάι

1.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζει ότι αν τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι που ψήφισε η ελληνική Βουλή και εφόσον αποδώσει η τεχνική βοήθεια της ΕΕ, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση
Η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες να εξέλθει από την κρίση, δήλωσε σε γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου ο Χ. Ρομπάι


Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα "έχει πολλές πιθανότητες να εξέλθει από την κρίση" εμφανίζεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει εκ νέου κατηγορηματικά την ιδέα εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη.

Σε άρθρο του που δημοσίευσε η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου "L' Echo", ο κ. Ρομπάι τονίζει πως αν τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και εφόσον η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. αποδώσει καρπούς, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της θα μειώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας έως το 2020, δίνοντας έτσι στη χώρα τον απαραίτητο χρόνο για να επιτύχει ανάπτυξη και να ξαναβρεί τον δρόμο της προς τις αγορές.

Προσθέτει ότι άλλος στόχος των ηγετών της Ευρωζώνης ήταν να τεθεί τέλος στην κερδοσκοπία, που αναπτύσσεται αναφορικά με την κρίση χρέους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Γι' αυτόν τον λόγο, αναφέρει ο Βαν Ρομπάι, "κάναμε απόλυτα σαφές ότι η συμμετοχή των ιδιωτών λαμβάνει χώρα μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση".
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απορρίπτει την έξοδο από την Ευρωζώνη για οποιαδήποτε χώρα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε απορρίπτει την έξοδο από την Ευρωζώνη για οποιαδήποτε χώρα

Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της "Frankfurter Allgemeine" δηλώνει από την πλευρά του ότι απορρίπτει την ιδέα της εξόδου της χώρας -ή οποιασδήποτε άλλης- από την Ευρωζώνη:

"Η ζώνη του ευρώ θα δεχόταν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της αν ένα από τα μέλη της εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση. Δεν θα ήθελα καν να φανταστώ τι θα γινόταν αν οι αγορές καταλάβαιναν ό,τι μπορούν να διώξουν μία χώρα από την Ευρωζώνη".

Προτείνει επίσης την επιβολή άμεσων κυρώσεων, όπως παρακράτηση κοινοτικών πόρων, στις χώρες της Ευρωζώνης που υπερβαίνουν τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος.

Οπως εξηγεί, "θα μπορούσαμε άμεσα να μπλοκάρουμε την καταβολή ευρωπαϊκών πόρων στις χώρες που ξεπερνούν το όριο του δημόσιου χρέους που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η κατάσταση να παρεκτραπεί".

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "«Ενεση» αισιοδοξίας από τον Ρομπάι"