Εφυγε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας

9.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis


Εφυγε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας

Δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει πίσω του ο Αναστάσιος Πεπονής, μαχητής της Δημοκρατίας, με έντονη αντιδικτατορική δράση, μεταρρυθμιστής και εμπνευστής του ΑΣΕΠ, κορυφαίο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αφησε χθες το πρωί την τελευταία του πνοή, στα 87 του χρόνια, από παθολογικά αίτια.

Ο Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος διακρίθηκε για το ήθος του, υπήρξε αταλάντευτα πιστός στις δημοκρατικές αρχές, από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, σε δύσκολες για τη χώρα πολιτικές συνθήκες. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, με τιμές υπουργού Εν Ενεργεία.

Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη.

Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) το διάστημα 1964-1965. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΕΙΡ, προώθησε την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στο ραδιόφωνο και ίδρυσε τον πρώτο πειραματικό σταθμό τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965, αντιτάχθηκε στο βασιλικό πραξικόπημα και μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου προς τον ελληνικό λαό.

Φυλακίσεις
Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες. Ηταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως). Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο. Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής το 1977, με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της ΚΕ.

Κυβερνητικό αξίωμα ανέλαβε για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά και το 1990 στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Προεδρίας, διαμαρτυρόμενος καθώς ο εκσυγχρονιστικός-αξιοκρατικός νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που προσπαθούσε να καθιερώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του εδέχετο συνεχή υπονόμευση.

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ
Πολυγραφότατος ο Αν. Πεπονής. Από τα βιβλία που έγραψε ξεχωρίζουν: "Προσωπική Μαρτυρία", Κέδρος, 1970, "Το γλωσσικό μας πρόβλημα σήμερα", Κέδρος, 1972, "Μεγάλη Επικοινωνία", Ικαρος, "Για τη Λαϊκή Κυριαρχία", Νέα Σύνορα, 1976, "Εισαγωγικό σχόλιο στα πολιτικά κείμενα του Γιώργου Θεοτοκά", Ικαρος, 1976, "Η συνταγματική αναθεώρηση", 1986 και "1961-1981. Τα γεγονότα και τα πρόσωπα", εκδ. Λιβάνη, 2001, "Για το ζήτημα του Αιγαίου - Τα πετρέλαια, ο Μάρτης του ΄87, οι συνοριακές διαφορές, Ευρωπαϊκή Ενωση και η ενεργειακή γέφυρα", 2008, εκδ. Λιβάνη. Εχει επίσης δημοσιεύσει δοκίμιά του στα "Νέα Κείμενα" και στα περιοδικά "Συνέχεια", "ΑΝΤΙ", "Τομές" κ.α.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παράδειγμα ήθους και εντιμότητας

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας απέτισε φόρο τιμής στον Αναστάσιο Πεπονή. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι ο Αναστάσης Πεπονής υπήρξε παράδειγμα πολιτικού, παράδειγμα ήθους και εντιμότητας, και ότι συνέδεσε τη ζωή του με την πορεία της δημοκρατικής παράταξης.

"Πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις κρισιμότερες στιγμές της πολιτικής ζωής του τόπου, πριν και μετά τη Μεταπολίτευση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας τη γενναία στάση του απέναντι στο πραξικόπημα του παλατιού τον Ιούλη του 1965 και την απόφασή του να υπερασπιστεί σθεναρά το θεσμικό πλαίσιο που ο ίδιος εισήγαγε το 1994 για τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο. "Ασυμβίβαστος πάντα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό ή πολιτικό κόστος, έδινε μάχες για τις αρχές του" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας, άνθρωπος με σταθερές αξίες, που υπηρέτησε την πολιτική με συνέπεια και εισήγαγε νέα πρότυπα-τομές στη δημόσια διοίκηση της χώρας.

Ηταν ένας χαρισματικός πολιτικός που με τις μεταρρυθμιστικές του πρωτοβουλίες και τους αγώνες του για τη Δημοκρατία σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος επισήμανε ότι από πολλές θέσεις ευθύνης αγωνίστηκε για να θωρακίστει η Δημοκρατία απέναντι στη διαφθορά, τα άνομα συμφέροντα και την πελατειακή νοοτροπία. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης τόνισε την ξεχωριστή προσφορά του στην εδραίωση της δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΑΣΕΠ φέρει την υπογραφή του. Φόρο τιμής απέτισαν ακόμη οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης, Αλ. Τσίπρας, Φ. Κουβέλης, τονίζοντας την εντιμότητά του και το πολιτικό και προσωπικό του ήθος.

"Εφυγε σήμερα ένας υπέροχος Ελληνας, ένας υπερήφανος και αξιοπρεπής πολίτης που υπηρέτησε το έθνος και λειτούργησε πάντοτε ως υπόδειγμα ήθους και σθένους" τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

ΠANAΓIΩTHΣ ΤΣΟΥTΣIAΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Εφυγε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας"