Την δημιουργία μιας κοινωνίας με ασφαλή ενεργειακή βάση έθεσε ως στόχο ο δήμαρχος του Ναγκασάκι με αφορμή της επετείου της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας στην ιαπωνική αυτή πόλη, στις 9 Αυγούστου του 1945.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Τομιχίζα Τάουε, τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, τη σοβαρότερη μετά το Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια.

«Τον Μάρτιο ζήσαμε το δυστύχημα στο Φουκουσίμα Νταΐτσι. Ως έθνος που έχει γνωρίσει την πυρηνική έκρηξη πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε να μην υπάρχουν πλέον “χιμπακούσα"», τόνισε ο δήμαρχος σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα, χρησιμοποιώντας τη λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα θύματα της πυρηνικής ακτινοβολίας.

Επίσης, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση».

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών. Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά εφέτος στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρυσι στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η «μαύρη» επέτειος από το ολοκαύτωμα του Ναγκασάκι"