Μητρώο για επιδόματα πρόνοιας

5.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis

Στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα θα κληθούν να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα βοηθήματα

Η καταγραφή των δικαιούχων θα γίνει στο πρότυπο εκείνης που ολοκληρώθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσέλθουν στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα εντός

Η καταγραφή των δικαιούχων θα γίνει στο πρότυπο εκείνης που ολοκληρώθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσέλθουν στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα εντός ορισμένων προθεσμιών

Τη σύσταση Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους διοικητές των προνοιακών ιδρυμάτων του υπουργείου Υγείας, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη.

Το ύψος των προνοιακών επιδομάτων που καταβάλλονται ετησίως ανέρχεται σε 6,2 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι ωστόσο γνωστός ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, λόγω της διασποράς και του κατακερματισμού των φορέων που χορηγούσαν τα βοηθήματα σε διάφορα υπουργεία και φορείς.

Στόχος της σύστασης του Ενιαίου Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων Πρόνοιας είναι η καταμέτρηση των δικαιούχων κάθε είδους επιδόματος και βοηθήματος, όπως αναπηρίας, τυφλότητας, απορίας, πολυτέκνων, αλλά και των προϋποθέσεων που αυτοί πρέπει να πληρούν προκειμένου να το εισπράξουν.

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των δικαιούχων, η οποία θα γίνει μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας, και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

"Από 1ης Ιανουαρίου 2012 η χώρα θα διαθέτει ενοποιημένο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων" επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας: "Με την καταγραφή και μόνο, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, των δικαιούχων θα επέλθει μείωση των καταβαλλόμενων ποσών κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ".

"Εντοπίσαμε δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα από δύο διαφορετικές (πρώην) Νομαρχίες. Ακόμη και δικαιούχους που λαμβάνουν επίδομα από δύο διαφορετικούς λογαριασμούς της ίδιας Νομαρχίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλαρης.

Η καταγραφή των δικαιούχων θα γίνει στο πρότυπο εκείνης που ολοκληρώθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσέλθουν στα ΚΕΠ με συγκεκριμένα δικαιολογητικά έγγραφα εντός ορισμένων προθεσμιών. Οσοι δεν καταγραφούν, δεν θα λάβουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους ζητηθεί. Η μέχρι τώρα εξέταση των στοιχείων αποδεικνύει την κατακόρυφη αύξηση των δικαιούχων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. προεκλογικές περίοδοι).

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα νησιού του Ιονίου, στο οποίο το 2% των κατοίκων του ελάμβανε το προνοιακό επίδομα τυφλότητας επί σειράν ετών!

Καταγγελίες
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκου Μπόλαρη διενεργήθηκε έλεγχος έπειτα από καταγγελίες για υπερβολικό αριθμό δικαιούχων, που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα.

Τα αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου έδειξαν ότι αυτοί που το έπαιρναν έφθαναν τα 625 άτομα (ποσοστό 2% του πληθυσμού του νομού) και κατά συνέπεια αποφασίστηκε η επανεξέταση όλων των δικαιούχων προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποιοι από αυτούς το εισέπρατταν παρανόμως.

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μητρώο για επιδόματα πρόνοιας"