Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του εθνικού τυπογραφείου για τον νόμο 3852/2010, τον γνωστό και ως «Καλλικράτη», και η κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε το… ξέφτισμα του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας αφαιρώντας αρμοδιότητες!
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», που κατετέθη την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή και θα συζητηθεί στην ολομέλεια στο τέλος Αυγούστου, αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες της αιρετής περιφέρειας για σοβαρά θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως υδατοκαλλιέργειες, αιολικά πάρκα, απόβλητα, εργοστάσια γαλακτοκομικών κ.α.
Οι αρμοδιότητες αυτές επανέρχονται στην κρατική αποκεντρωμένη διοίκηση και στο ίδιο το υπουργείο!
Ο πολιτικός κυνισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε όλο του το μεγαλείο.
Βλέποντας η κυβέρνηση ότι τα Περιφερειακά Συμβούλια, παρ’ ότι ελέγχονται από τις δυνάμεις του δικομματισμού, επηρεαζόμενα από την πίεση των τοπικών φορέων και των κατοίκων είναι πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις να δυσκολέψουν τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται τις δραστηριότητες αυτές, σπεύδει να αναλάβει η ίδια την αδειοδότησή τους μέσω των διορισμένων Γενικών Γραμματέων της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική αυτή εξέλιξη, η οποία αφαιρεί αρμοδιότητες από την αιρετή Περιφέρεια.
• Καλεί τον περιφερειάρχη, ο οποίος πριν από ορισμένο καιρό ζητούσε επιπλέον αρμοδιότητες, να αντιδράσει για το θέμα αυτό της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων και να θέσει το θέμα και στην Ένωση των Περιφερειών, ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση από όλες τις Περιφέρειες.
• Καλεί τις παρατάξεις, τα κόμματα και τους φορείς να τοποθετηθούν δημόσια απέναντι στην εξέλιξη αυτή.
• Καλεί τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον περιφερειάρχη να θέσουν το θέμα αυτό στην συνεδρίαση της 22ας Αυγούστου 2011, με σκοπό να ληφθεί απόφαση, η οποία να απαιτεί την απόσυρση του άρθρου 15 του εν λόγω νομοσχεδίου και να παραμείνουν οι αρμοδιότητες αυτές στην αιρετή Περιφέρεια.
Η ανάλογη συμπεριφορά του ιστορικού παρελθόντος όπου αμέσως μετά την ψήφιση του Ν. 2218/94 για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση άρχισε το ξήλωμα του θεσμού με αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

11/8/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Αντιδράσεις: 
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση ξηλώνει αρμοδιότητες απο την αιρετή περιφέρεια"