Επικαλούμενο το κατοχυρωμένο δικαίωμα της επαγγελματικής ελευθερίας (άρθρο 5, παράγραφος 1 του Συντάγματος), το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διατήρηση κλειστών επαγγελμάτων για οποιουσδήποτε λόγους.
Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, το Σύνταγμα κατοχυρώνει ως ατομικό δικαίωμα την προσωπική και την οικονομική ελευθερία.
Ως εκ τούτου, "ειδικότερη εκδήλωση αυτής της ελευθερίας αποτελεί η επαγγελματική ελευθερία, δηλαδή, η ελευθερία επιλογής και ασκήσεως ορισμένου επαγγέλματος".


Το δικαστήριο επισήμαινε, ότι "τέτοιο λόγο δεν συνιστά η προστασία του οικονομικού συμφέροντος των ήδη δραστηριοποιούμενων σε συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, με την αποτροπή της εισόδου στον κλάδο αυτό νέων επαγγελματιών και της εκ του λόγου τούτου μειώσεως των προσόδων από την άσκηση της επαγγελματικής αυτής δραστηριότητας".

Δικαίωση Ραγκούση για τους αυτοκινητιστές

Η απόφαση ουσιαστικά δικαιώνει τον υπουργό Μεταφορών, Γ. Ραγκούση, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα του προκάτοχου του, Δ. Ρέππα, για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, γεγονός που του "εξασφάλισε" εσωκομματικά πυρά και τη σφοδρή αντίδραση των αυτοκινητιστών, που προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αρχές Αυγούστου, οι αυτοκινητιστές είχαν ανακοινώσει πως δίνουν διορία μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου στον κ. Ραγκούση, για να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του, ωστόσο με την απόφασή του αυτή, τους πρόλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, που αφορούσε προσφυγές για την έκδοση αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, ανέφερε ότι στην "επαγγελματική ελευθερία ο νόμος μπορεί να επιβάλει περιορισμούς για λόγους δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελούν σε συνάφεια προς το αντικείμενο και τον χαρακτήρα της ρυθμιζόμενης επαγγελματικής δραστηριότητας".

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ανοίγουν όλα τα επαγγέλματα με απόφαση ΣτΕ"