Η Εκκλησία πάει... μνημόνιο

7.8.11 Αναρτήθηκε από diogenis
H δραματική μείωση των εσόδων αφήνει μητροπόλεις και μονές χωρίς ρευστό
Η Εκκλησία πάει... μνημόνιο



Προσπάθεια να μην «κατέβουν τα ρολά» του Συνοδικού Μεγάρου καταβάλλουν τους τελευταίους δύο μήνες οι οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικών της Εκκλησίας Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος προσπαθεί να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αποπληρωμής δανείων που ελήφθησαν για την αγορά μετοχών,της έλλειψης μερισμάτων που προκύπτουν από αυτές, της δραματικής μείωσης των εσόδων από την πτώση των ενοικίων, καθώς και της απώλειας της αξίας των ομολόγων που διαθέτει στα χαρτοφυλάκια.

Ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί είναι η δήλωση στο «Βήμα» του ιδίου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η Εκκλησία κάνει έναν μεγάλο αγώνα. Ως το τέλος του έτους θα περάσουμε δύσκολες στιγμές» και προσθέτει ότι « πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε τον σκόπελο, έστω και με μεγάλες θυσίες. Δεν θέλουμε να αφήσουμε κανέναν άνθρωπο πεινασμένο. Δεν θέλουμε να απολύσουμε κανέναν υπάλληλο, παρά το γεγονός ότι έχουμε μεγάλα προβλήματα ρευστότητας ». Ενώ ο κ. Βασίλειος τονίζει ότι το επόμενο διάστημα «οι οικονομικές υπηρεσίες πρέπει να εξορθολογίσουν τις δαπάνες τους μειώνοντας δραστικά τα έξοδα και αυξάνοντας τα έσοδα. Η μόνη δαπάνη για την οποία θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με κρατικούς φορείς και υπουργεία είναι η ανέγερση και λειτουργία δύο ιδρυμάτων στη Θεσσαλονίκη:ένα για τους καρκινοπαθείς και ένα για τα αυτιστικά παιδιά».

Ενα από τα μείζονα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ιερά Σύνοδος είναι η αποπληρωμή των δανείων που έλαβε για την αγορά μετοχών, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας, είτε μετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της είτε αγοράζοντας μετοχές όταν θεωρούσε ότι το τίμημα ήταν αρκετά ελκυστικό. Για την εξαγορά τους όμως χρησιμοποίησε κατ΄ αρχάς μέρος των αποθεματικών που διέθετε σε διάφορες τράπεζες- με συνέπεια σήμερα να μην έχει τη ρευστότητα άλλων εποχών- και δεύτερον προχώρησε στη λήψη μεγάλων δανείων, για τα οποία κάθε χρόνο πρέπει να καταβάλλει περισσότερα από 3,6 εκατ. ευρώ. Το σοβαρότερο ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί στις αρχές του 2012 είναι το δάνειο που ζήτησε και έλαβε μόλις πριν από έναν χρόνο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ύψους 26,9 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή του οποίου θα ζητήσει διακανονισμό.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Η Εκκλησία πάει... μνημόνιο"