Απολύτως απαραίτητη είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες και πρέπει να γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, επισημαίνει σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.


Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο προς τους ηγέτες των χωρών-μελών, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει πως πέρα από την εφαρμογή «θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει επίσης στον κ. Μπαρόζο ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου πρέπει να προχωρήσουν από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, από τα κράτη-μέλη και κυρίως από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου προβλέπεται παρόμοια διαδικασία.

Ολόκληρη η επιστολή του Πρωθυπουργού

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 3ης Αυγούστου 2011.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για τη σημασία των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Εφόσον οι εν λόγω αποφάσεις εφαρμοστούν κατά έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο, θα μας εξοπλίσουν με όλα αυτά τα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα για την ταχεία αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης.

Συμμερίζομαι, επίσης, την άποψή σας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις αντανακλούν κατά κύριο λόγο έναν αυξανόμενο σκεπτικισμό σε ό,τι αφορά τη συστημική ικανότητα της ζώνης του ευρώ να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση. Γι' αυτό ακριβώς πιστεύω ότι, εκτός από την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου, θα χρειαστεί συνεχής προσπάθεια για περαιτέρω θεσμική αναβάθμιση, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές.

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τους ηγέτες, θα πρέπει να προχωρήσουν στην πράξη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καθώς και από τα κράτη - μέλη, και προπαντός, από τα εθνικά κοινοβούλια, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας μεταφέρω την πεποίθησή μου ότι θα ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα για το σκοπό αυτό, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα, για αυτά τα κρίσιμα, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ζητήματα.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Α. Παπανδρέου

You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Ενίσχυση της Ευρώπης έναντι των αγορών ζητά από την ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου"