Συνεχίστηκε για τέταρτη ημέρα το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου με το έργο του Μολιέρου «ο κατά φαντασίαν ασθενής», από το Θεατρικό Εργαστήρι Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας (Καβάλα).
Την παράσταση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, ακόμη και όρθιοι, γεγονός που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και την επιτυχία που σημειώνει το Φεστιβάλ στην πόλη μας.
Εκεί, ήταν όπως πάντα και ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Σταυρέλη, την Δημοτική Σύμβουλο του Δήμου Παιονίας κ. Λιακοπούλου, την πρόεδρο της Μικρασιατικής Στέγης κ. Ευστρατιάδη καθώς και πολλών ακόμη σημαντικών προσώπων του τόπου μας.
Το έργο διαδραματίζεται στο Παρίσι, τον χειμώνα του 1673, όπου με επίκεντρο την ιατρική επιστήμη εξελίσσεται « ο κατά φαντασίαν ασθενής». Ο «ασθενής» γεμάτος ανασφάλεια, προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των ανθρώπων γύρω του χρησιμοποιώντας την υποτιθέμενη ασθένειά του, διακατεχόμενος από εγωισμό και μια διάθεση ναρκισσισμού, θεωρεί το σώμα του, ως αρχή και το τέλος των δραστηριοτήτων του. Εδώ η ιατρική μπορεί να συγκριθεί με την κωμωδία επί ίσοις όροις. Η ιατρική είναι και αυτή μια θεατρική Φάρσα με τρία πρόσωπα, την αρρώστια, τον Άρρωστο και τον Γιατρό, μια ρητορεία που δεν επιφέρει παρά μια εντελώς απατηλή ανακούφιση. Και η ιατρική διαθέτει, τα θεάματα της ( τις αντιπαραθέσεις, υπέρ και εναντίον, την υποστήριξη διατριβών και την ανατομία σωμάτων) και το κοινό της ( Τα υψηλά Πρόσωπα, που έχουν την απαίτηση να γιατρευτούν, και τον λαό που είναι βολικός και δεν έχει τόσες απαιτήσεις).
Το θέατρο έχει την μεγάλη αρετή να διορθώνει. Πολύ συχνά, τα ωραιότερα νοήματα μιας σοβαρής ηθικής διδασκαλίας, είναι λιγότερο ισχυρά από της σάτιρας. Και τίποτα δε διορθώνει καλύτερα τους περισσότερους ανθρώπους, από το ζωγράφισμα των ελαττωμάτων τους. Το μεγαλύτερο πλήγμα στην κακία, είναι να την εκθέσεις στον περίγελο του κόσμου. Εύκολα υποφέρει κανείς τις εκπλήξεις. Αλλά κανένας δεν αντέχει τη γελοιοποίηση . Κάποιος μπορεί να θέλει να είναι κακός αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να είναι γελοίος, όπως σημειώνουν οι συντελεστές του έργου..
Η επιτυχία ενός έργου φαίνεται εάν μπορεί να αντέχει στον χρόνο. «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου ή Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, είναι και το τελευταίο θεατρικό του δημιούργημα, το οποίο έπαιξε ο ίδιος πάνω στην σκηνή, με τόσο ζωντανό τρόπο που κατέστη θρύλος.
You can leave a response, or trackback from your own site.

1 Response to "O ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΛΙΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ"

  1. Άγγελος Αραμπατζής Said,

    Μια παρατήρηση: ο Δήμος Παιονίας βρίσκεται στον νομό Κιλκίς και όχι στην Καβάλα.

    Posted on 12 Αυγούστου 2011 στις 11:07 π.μ.