Χρυσοχοΐδης: Το ΕΣΠΑ γίνεται καταλύτης για την ανάπτυξη
«Μέσα στους τελευταίους 6 μήνες εντάχθηκαν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 1029 έργα προϋπολογισμού 3,19 δισ. ευρώ και από αυτά τα 90 είναι νέα έργα για το περιβάλλον, 18 έργα αφορούν μεγάλες υποδομές, 105 δράσεις αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την προώθηση νέων πληροφοριακών συστημάτων αλλά και δεκάδες άλλες παρεμβάσεις στον τουρισμό, την υγεία, τον πολιτισμό», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία του ΕΣΠΑ.


Ο υπουργός σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ «γίνεται καταλύτης για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση» και πρόσθεσε ότι το τρίμηνο που διανύουμε θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το ΕΣΠΑ με την απένταξη ή ενεργοποίηση νεκρών έργων, ένταξη ώριμων ή ημιώριμων έργων με πόρους της Τεχνικής Βοήθειας και ενεργοποίηση όλων των κωδικών θεματικής προτεραιότητας σε όλα τα επιχειρηματικά προγράμματα.

Στο τέλος του επόμενου μήνα θα υπάρχουν νέα αποτελέσματα για την πορεία του ΕΣΠΑ και για την πορεία των νεκρών προγραμμάτων, όπως είπε ο υπουργός καθώς με τις παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο, έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος και ως παράδειγμα ανέφερε ότι για τα νεκρά προγράμματα για την ψηφιακή σύγκλιση, από το Μάιο του 2011 που ήταν ο προϋπολογισμός στα 278 εκατ. ευρώ σήμερα εμφανίζεται μειωμένος στα 127 εκατ. ευρώ δηλαδή μειώθηκε πάνω από 50% ενώ αντίστοιχη μείωση εμφανίζεται και για νεκρές εντάξεις στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

Στον τομέα περιβάλλοντος εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 90 έργα με προϋπολογισμό 542 εκατ. ευρώ. Τα 67 αφορούν μεγάλα έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων και δημόσια δαπάνη 403 εκατ ευρώ. Ειδικά για τα υγρά απόβλητα ανακοίνωσε ο υπουργός ότι θα γίνουν εντάξεις άνω του 1 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Στον τομέα μεταφορών έχουν ενταχθεί 18 νέα έργα, ύψους 917 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης έχουν ενταχθεί 105 νέα έργα προϋπολογισμού 191 εκατ. ευρώ που εξοπλίζουν τη δημόσια διοίκηση με σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και στον τομέα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού χρηματοδοτούνται τα προγράμματα, η βοήθεια στο σπίτι ύψους 50 εκατ. ευρώ και τα κουπόνια για τους παιδικούς σταθμούς ύψους 200 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση για την αύξηση της απασχόλησης και διατήρηση θέσεων εργασίας γυναικών όπου εντάχθηκαν οι υπο-δράσεις για διευκόλυνση πρόσβασης στην απασχόληση και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με οφελούμενες 48.000 γυναίκες με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ.

Στα περιφερειακά προγράμματα της Αττικής εντάχθηκαν 96 έργα (πχ λιμάνι Λαυρίου), στο ΠΕΠ Μακεδονίας Θράκης έχουν ενταχθεί 174 έργα στο ΠΕΠ για την Κρήτη και νησιά Αιγίου 135 έργα με εξοπλισμούς σε όλα τα νοσοκομεία, στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νησιών 71 έργα και στο ΠΕΠ Θεσσαλίας Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος έχουν ενταχθεί 85 έργα.
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Έργα 3,19 δισ. ευρώ στο ΕΣΠΑ τους τελευταίους 6 μήνες"