Στη 1 το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στο ελληνικό Πεντάγωνο καθώς έξι τουρκικά μαχητικά κατευθύνονταν νοτίως της Κύπρου προς το σημείο των ερευνών
Ο Π. Μπεγλίτης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής
Ο Π. Μπεγλίτης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και καλής γειτονίας προς την Τουρκία απηύθυνε χτες το μεσημέρι ο Π. Μπεγλίτης επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενώ η Τουρκία την ίδια στιγμή πραγματοποιούσε αεροναυτικά γυμνάσια νοτίως του κυπριακού "οικοπέδου 12" που διεξάγονται οι έρευνες για φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Αμυνας ήταν κατηγορηματικός: "Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε έκπτωση ή αλλοίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Λίγη ώρα πριν η Αγκυρα είχε αγνοήσει επιδεικτικά την άρνηση της Λευκωσίας για μη έγκριση της τουρκικής ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης μικρής κλίμακας 60 μίλια νοτίως του "Οικοπέδου Αφροδίτη". Στη 1 το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στο ελληνικό Πεντάγωνο καθώς έξι τουρκικά μαχητικά κατευθύνονταν νοτίως της Κύπρου προς το σημείο των ερευνών.

Η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο ετέθη σε επιφυλακή, ενώ ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατευθύνθηκε στο Ναυτικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Αγίας Παρασκευής όπου μαζί με το ΝΑΤΟ είχαν πλήρη εικόνα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επί δύο ώρες τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν 5,5 μίλια νοτίως του αμερικανικού γεωτρύπανου που συνέχιζε κανονικά τις έρευνες στο "οικόπεδο 12"! Στην ίδια περιοχή έπλεαν και δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, μία κορβέτα και μία φρεγάτα.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των τουρκικών "εικονικών βομβαρδισμών" ο πτέραρχος Γιάγκος ενημέρωνε διαρκώς τον υπουργό Αμυνας που ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Εκτός από τις τουρκικές προκλήσεις ο Π. Μπεγλίτης ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια για τον βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και για τις επαφές που έχει αναπτύξει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας με την ισραηλινή και αμερικανική πλευρά. "Εργαζόμαστε ?είπε - με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, να υπάρξει ηρεμία και να επιλυθούν με τον πιο ειρηνικό τρόπο τα όποια προβλήματά μας".

Ο υπουργός Αμυνας απευθυνόμενος στην Αγκυρα είπε: "Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Πάντα όμως με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν θέλουμε την Τουρκία να απομονώνεται στην περιοχή. Δυστυχώς, όμως, οι πράξεις και οι συμπεριφορές της την οδηγούν σε αυτοαπομόνωση".

Δήμος Βερύκιος
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Μήνυμα αποφασιστικότητας από τον Π. Μπεγλίτη"