Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα

18.9.11 Αναρτήθηκε από diogenis
Συνθήκες απόλυτου συναγερμού επικρατούν στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup. Το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ.
Οι δανειστές δυσπιστούν για την ικανότητα της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις αλλά και για το εάν διορθωτικές κινήσεις, όπως η επιβολή του τέλους για τα ακίνητα, θα φέρουν τα έσοδα που απαιτούνται.


Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα ακυρώνοντας κρίσιμο ταξίδι στις ΗΠΑ προκειμένου να βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα που θα είναι κρίσιμη. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ».

Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι ότι οι εξελίξεις και η δυσπιστία των δανειστών για την ικανότητα της χώρας να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί θα οδηγήσει σε αλλαγή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Ο πρώτος μεγάλος σκόπελος είναι η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας μεταξύ Βενιζέλου – τρόικας. Σε αυτή θα ξεκαθαριστεί το εάν ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αρκούνται σε όσα μέτρα έχουν έως τώρα αποφασιστεί και τι επιπλέον θα ζητήσουν.

Στα αυτιά των ευρωπαίων έφτασαν γρήγορα οι αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στην Αθήνα για το τέλος στα ακίνητα και εκφράζονται ήδη ενστάσεις για το κατά πόσο θα συγκεντρωθούν τα ποσά που απαιτούνται. Άλλωστε, δεδομένης της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, τα εισπρακτικά μέτρα δεν «περπατάνε εύκολα».

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται τεράστιες πιέσεις για άγριο «ψαλίδι» στον δημόσιο τομέα. Στο πακέτο των αιτημάτων περιλαμβάνονται η ένταξη περισσότερων υπαλλήλων σε εργασιακή εφεδρεία, κλείσιμο φορέων και απολύσεις προσωπικού και ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις.

Όπως αποδείχθηκε ήταν ένα πολύ δύσκολο Εurogroup για τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο. Έπρεπε να εξηγήσει ξανά και ξανά ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να λάβει κι άλλα μέτρα εάν η τρόικα το αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα. Οι στόχοι του ελλείμματος παραμένουν οι ίδιοι αν και αναπόφευκτα θα υπάρξει μια μικρή αναπροσαρμογή στον στόχο λόγω της υψηλότερης ύφεσης, όμως σε απόλυτους αριθμούς το όριο παραμένει το ίδιο.

Το παράθυρο για νέα μέτρα άφησε «ορθάνοικτο» ο κ. Βενιζέλος και με δηλώσεις του το μεσημέρι του Σαββάτου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το τέλος που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ: «Η επιβολή του τέλους αυτού είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να φτάσουμε στο επίπεδο ελλείμματος που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τη χώρα, τα εισοδήματα, τις περιουσίες, τα επιτεύγματα. Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και άρα, εάν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα».

«Πρέπει να δούμε και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας ότι «δεν παίζουμε εν ου παικτοίς». Προανήγγειλε, τέλος, ότι σήμερα θα υπάρξουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα εξεταστεί η κατάσταση.

Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη για να τους εξηγήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε την διεξαγωγή εκλογών, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση της κυβέρνησης με τη ΝΔ. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ο κ. Καρατζαφέρης είπε στον κ. Βενιζέλο «αν δεν τα βρείτε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, προχωρήστε σε εκλογές, γιατί τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχετε δικαίωμα να θάψετε τις προσδοκίες των Ελλήνων».
You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Response to "Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα"